Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 20:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η SpaceX υπέγραψε συμφωνία για να θέσει σε τροχιά ευρωπαϊκούς δορυφόρους

Η SpaceX υπέγραψε συμφωνία για να θέσει σε τροχιά ευρωπαϊκούς δορυφόρους

Η SpaceX υπέγραψε συμφωνία για να θέσει σε τροχιά μέχρι τέσσερις ευρωπαϊκούς δορυφόρους πλοήγησης και ασφαλών επικοινωνιών, ανέφερε σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική έγκριση για τη συμφωνία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η οποία επικαλείται αξιωματούχους.

Η SpaceX και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για δύο εκτοξεύσεις την ερχόμενη χρονιά, καθεμιά με δύο δορυφόρους Galileo, δήλωσε στη WSJ ο Χαβιέρ Μπενεντίκτο, εκ των διευθυντών του οργανισμού.

Βάσει της συμφωνίας, οι δορυφόροι θα εκτοξευθούν με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η γαλλική Arianespace σταμάτησε να χρησιμοποιεί ρωσικούς πυραύλους Soyuz. Ενας άλλος ευρωπαϊκός πύραυλος, ο Vega C, απέτυχε κατά τη διάρκεια εκτόξευσης τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα την απώλεια δύο δορυφόρων της Airbus. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία στράφηκε στη SpaceX, η οποία έχει καθιερωθεί ως η κυρίαρχη εταιρεία πυραύλων. 

Η SpaceX εκτόξευσε το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Euclid με πύραυλο Falcon 9 τον Ιούλιο και πρόκειται να εκτοξεύσει το επόμενο έτος ένα ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος που θα ερευνήσει έναν αστεροειδή. 

Ο Μασκ είχε φέτος μια σχέση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με σκαμπανεβάσματα. Τον Μάιο, περιόδευσε στην ήπειρο, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες. Ο Μασκ δήλωσε στη συνέχεια ότι η Tesla πιθανότατα θα πραγματοποιήσει «σημαντικές επενδύσεις» στη Γαλλία. 

Αλλά ο επιχειρηματίας έχει επίσης συγκρουστεί με την Ε.Ε. για αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην γνωστή ως Twitter, οι οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχους, παραβιάζουν τους νέους κανόνες του μπλοκ κατά της παραπληροφόρησης και του επιβλαβούς περιεχομένου.

Αυτόν τον μήνα, ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της Ε.Ε. επιφορτισμένος με την επιβολή των κανόνων, δήλωσε ότι το X χρησιμοποιείται για τη διάδοση βίαιου και παραπλανητικού περιεχομένου σχετικά με τη μάχη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο Μπρετόν είναι επίσης ο επίτροπος που ηγείται της απόφασης σχετικά με τη χρήση της SpaceX.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News