Business & Finance Δευτέρα 21/08/2023, 14:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

L’état, c’est moi: Πώς ο Elon Musk έγινε ισχυρότερος και από αρχηγούς κρατών

L’état, c’est moi: Πώς ο Elon Musk έγινε ισχυρότερος και από αρχηγούς κρατών

Στην παγκόσμια ιστορία, δεν είναι λίγες οι φορές που ολιγάρχες και δισεκατομμυριούχοι επηρέασαν με τα χρήματα και τα συμφέροντά τους τις τύχες ολόκληρων κρατών.

Όπως θυμίζει ο  Ronan Farrow στον New Yorker, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου  J.P. Morgan δάνεισε τεράστια ποσά στις δυνάμεις των Συμμάχων και στη συνέχεια, ο John D. Rockefeller Jr. έριξε τα χρήματά του στην Κοινωνία των Εθνών. Ο οργανισμός του George Soros, Open Society Foundations, στήριξε τις μεταρρυθμίσεις στη μετα-σοβιετική Ευρώπη και ο μεγιστάνας των καζίνο Sheldon Adelson χρηματοδότησε media της δεξιάς στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της στήριξης του Benjamin Netanyahu.

Όμως, κανένας άλλος επιχειρηματίας δεν είχε την επιρροή που έχει σήμερα ο Elon Musk.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο για έναν πολίτη που να παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή σε έναν πόλεμο ανάμεσα σε κράτη με τόσο λεπτομερή τρόπο ή για τον βαθμό της εξάρτησης που έχουν σήμερα οι ΗΠΑ από τον Musk σε διάφορα πεδία, από το μέλλον της ενέργειας και των μεταφορών στην εξερεύνηση του διαστήματος», σημειώνει ο αρθρογράφος του New Yorker.

Όπως εξηγεί, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναπτύξει τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον Elon Musk, ώστε δυσκολεύεται να απαντήσει στις ριψοκίνδυνες κινήσεις, την ακροσφαλή διπλωματία και τα καπρίτσια του δισεκατομμυριούχου.

Δεν είναι μόνο το δορυφορικό ίντερνετ της Starlink, του Elon Musk, από το οποίο κρέμεται η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Η επιρροή του επιχειρηματία είναι τεράστια, καθώς όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η SpaceX είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός τρόπος μεταφοράς για τα πληρώματα της NASA επί αμερικανικού εδάφους, ενώ το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για στροφή στην ηλεκτροκίνηση εξαρτάται από την πρόσβαση τους σταθμούς φόρτισης της Tesla στους αμερικανικούς αυτοκινητοδρόμους.

Πώς έγινε αυτό; Τα τελευταία είκοσι χρόνια, καθώς στις ΗΠΑ οι υποδομές και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς κατέρρεαν, ο Musk αναζήτησε επιχειρηματικές ευκαιρίες σε κρίσιμους τομείς όπου, μετά από δεκαετίες ιδιωτικοποιήσεων, το κράτος έχει υποχωρήσει.

Σήμερα, αξιωματούχοι από τη NASA, το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Μεταφορών και την ΥΠΑ λένε ότι η επιρροή του Musk είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν να αποφύγουν στη δουλειά τους. Πολλοί δηλώνουν ότι τον αντιμετωπίζουν σαν έναν μη εκλεγμένο αξιωματούχο.

Όταν πέρυσι τον είχαν ρωτήσει εάν είναι πιο ισχυρός από την αμερικανική κυβέρνηση, ο ίδιος ο Musk είχε απαντήσει: «Με κάποιους τρόπους».  

Όπως είπε στον New Yorker ο Reid Hoffman, που συνεργάστηκε με τον Musk στην ίδρυση του PayPal, η στάση του μοιάζει με εκείνη του Λουδοβίκου ΙΔ’. «L’état, c’est moi» (Το κράτος είμαι εγώ).

Και η δύναμή του συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς με την εξαγορά του Twitter (το οποίο μετονόμασε σε Χ), έχει πλέον αποκτήσει ένα κρίσιμο φόρουμ για τον πολιτικό διάλογο, εν όψει των επόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Όπως λέει ο Sam Altman, CEO της εταιρείας OpenAI, με τον οποίο ο Musk έχει συνεργαστεί αλλά και τσακωθεί, «ο Elon θέλει απεγνωσμένα να σωθεί ο κόσμος. Αλλά μόνο εάν αυτός είναι εκείνος που θα τον σώσει».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Κι όμως ζείτε πιο πλουσιοπάροχα από τον Elon Musk – Δείτε μέσα στο σπίτι του

Elon Musk: Φτιάχνει εταιρεία ΑΙ για να «κατανοήσει την αληθινή φύση του σύμπαντος»

Χωρίς όρια οι «tech bros» – Η σταδιακή μεταμόρφωση των CEOs της τεχνολογίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News