Business & Finance Πέμπτη 28/12/2023, 09:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Steve Ballmer: Πώς ένας πρώην μάνατζερ βγάζει 1 δισ. δολάρια χωρίς να κάνει το παραμικρό

Steve Ballmer: Πώς ένας πρώην μάνατζερ βγάζει 1 δισ. δολάρια χωρίς να κάνει το παραμικρό

O πρώην CEO της Microsoft, Steve Ballmer, είναι ήδη ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Όμως καταφέρνει να αυξήσει την περιουσία του κατά 1 δισ. δολάρια χωρίς να κάνει το παραμικρό.

Σύμφωνα με το CNN, ο πρώην μάνατζερ της τεχνολογίας πρόκειται να εισπράξει 1 δισ. δολάρια σε μερίσματα από τη Microsoft το 2024, αφότου ο τεχνολογικός γίγαντας αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά του στα 75 σεντς ανά μετοχή,  ή αλλιώς στα 3 δολάρια ανά μετοχή ετησίως.

Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη ενημέρωση, του 2014, ο Ballmer κατέχει 333,2 εκατ. μετοχές της Microsoft, δηλαδή το 4% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι για τη χρονιά που έρχεται θα λάβει μέρισμα 1 δισ. δολαρίων, ανεξάρτητα από την απόδοση της μετοχής.

Αυτό φυσικά, προϋποθέτει ότι το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft δεν θα αποφασίσει να μειώσει το μέρισμα, όμως όπως σημειώνει το CNN, αυτό δεν φαίνεται πιθανό, καθώς από τότε που η εταιρεία άρχισε να καταβάλλει μερίσματα στους μετόχους της, το 2003, το ποσό μόνο αυξάνεται.

Βέβαια, ο Ballmer θα πρέπει να πληρώσει και φόρο για τα μερίσματα που θα εισπράξει. Καθώς το 2018 είχε δηλώσει εισοδήματα 656 εκατ. δολαρίων, πιθανότατα τα μερίσματά του φορολογούνται με συντελεστή 20%, κάτι που σημαίνει ότι θα πληρώσει σχεδόν 200 εκατ. δολάρια σε φόρους για τα μερίσματα της Microsoft που εισπράττει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires, ο Steve Ballmer είναι αυτή τη στιγμή ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130 δισ. δολαρίων.

Αλλά σε αντίθεση με τους άλλους δισεκατομμυριούχους της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων της γης, όπως ο Elon Musk, ο Bernard Arnault και ο Jeff Bezos, ο Ballmer δεν είναι ο ιδρυτής ή ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Microsoft.

Ο Ballmer έπιασε δουλειά στη Microsoft το 1980 ως βοηθός του προέδρου, αν και εργάστηκε περισσότερο σαν μάνατζερ της επιχείρησης παρά σαν προσωπικός βοηθός του Bill Gates. Αρχικά διαπραγματεύτηκε έναν βασικό μισθό 50.000 δολαρίων ετησίως συν το 10% της αύξησης των κερδών που παρήγαγε, αλλά όταν το μερίδιό του στα κέρδη αυξήθηκε υπερβολικά, συμφώνησε να το ανταλλάξει με ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών, σύμφωνα με το Forbes.

Ο έμπιστος σύμβουλος του Gates ανέβαινε σταθερά στην ιεραρχία, φτάνοντας να γίνει διευθύνων σύμβουλος της Microsoft το 2000. Αποσύρθηκε από αυτή τη θέση το 2014, παίρνοντας 333 εκατομμύρια μετοχές ή μερίδιο 4%.  Το Bloomberg υποθέτει ότι έχει διατηρήσει τις περισσότερες από αυτές τις μετοχές, με αποτέλεσμα η προσωπική του περιουσία να ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια σήμερα, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Microsoft. Πιθανότατα έχει εισπράξει μερίσματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων όλα αυτά τα χρόνια.

Η περιουσία του Ballmer έχει εκτιναχθεί φέτος, εν μέρει λόγω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έχει ενισχύσει τη μετοχή της Microsoft. Η επένδυση της εταιρείας στο ChatGPT της OpenAI έχει γεννήσει ελπίδες ότι η Microsoft μπορεί να απειλήσει την κυρίαρχη θέση του Google στην αναζήτηση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου – Όταν ο βοηθός ξεπερνά το αφεντικό του

Ο συνιδρυτής της Microsoft που όλοι ξεχνούν: Πώς ο Bill Gates προσπάθησε να τον «ρίξει»

Όταν ο 18χρονος Bill Gates ζητούσε δουλειά: Τα 4 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News