Business & Finance Τρίτη 31/10/2023, 14:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου – Όταν ο βοηθός ξεπερνά το αφεντικό του

Ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου – Όταν ο βοηθός ξεπερνά το αφεντικό του

Ο πρώην βοηθός του Bill Gates ανεβαίνει στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και σύντομα θα μπορούσε να ξεπεράσει τον παγκοσμίου φήμης συνιδρυτή της Microsoft και το πρώην αφεντικό του.

Ο λόγος για τον Steve Ballmer, η προσωπική περιουσία του οποίου έχει αυξηθεί κατά 29 δισ. δολάρια φέτος, φτάνοντας στα 115 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αμέσως μετά τον Gates, που βρίσκεται στην 4η θέση, με περιουσία 121 δισ. δολαρίων.

Η διαφορά ανάμεσα στους δύο παλιούς συνεργάτες έχει πέσει μόλις στα 6 δισ. δολάρια, από 17 δισ. δολάρια που ήταν πριν από τρεις μήνες.

Ο Ballmer είναι αυτή τη στιγμή πλουσιότερος από τον Larry Ellison της Oracle (114 δισ. δολάρια), τον Warren Buffett (111 δισ. δολάρια), τον Larry Page της Google (110 δισ. δολάρια), τον Mark Zuckerberg (108 δισ. δολάρια) και τον Sergey Brin της Google (105 δισ. δολάρια).

Ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου – Όταν ο βοηθός ξεπερνά το αφεντικό του-1
φωτ.: AP

Σε αντίθεση με τους άλλους δισεκατομμυριούχους της λίστας, όπως ο Elon Musk, ο Bernard Arnault, ο Jeff Bezos, οι υπόλοιποι οφείλουν τον πλούτο τους στη συμμετοχή τους σε εταιρείες τις οποίες ίδρυσαν ή εξακολουθούν να διευθύνουν σήμερα, ο Steve Ballmer δεν είναι ο ιδρυτής ή ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Microsoft.

Ο Ballmer έπιασε δουλειά στη Microsoft το 1980 ως βοηθός του προέδρου, αν και εργάστηκε περισσότερο σαν μάνατζερ της επιχείρησης παρά σαν προσωπικός βοηθός του Gates. Αρχικά διαπραγματεύτηκε έναν βασικό μισθό 50.000 δολαρίων ετησίως συν το 10% της αύξησης των κερδών που παρήγαγε, αλλά όταν το μερίδιό του στα κέρδη αυξήθηκε υπερβολικά, συμφώνησε να το ανταλλάξει με ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών, σύμφωνα με το Forbes.

Ο έμπιστος σύμβουλος του Gates ανέβαινε σταθερά στην ιεραρχία, φτάνοντας να γίνει διευθύνων σύμβουλος της Microsoft το 2000. Αποσύρθηκε από αυτή τη θέση το 2014, παίρνοντας 333 εκατομμύρια μετοχές ή μερίδιο 4%.  Το Bloomberg υποθέτει ότι έχει διατηρήσει τις περισσότερες από αυτές τις μετοχές, με αποτέλεσμα η προσωπική του περιουσία να ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια σήμερα, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Microsoft. Πιθανότατα έχει εισπράξει μερίσματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων όλα αυτά τα χρόνια.

Η περιουσία του Ballmer έχει εκτιναχθεί φέτος, εν μέρει λόγω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έχει ενισχύσει τη μετοχή της Microsoft. Η επένδυση της εταιρείας στο ChatGPT της OpenAI έχει γεννήσει ελπίδες ότι η Microsoft μπορεί να απειλήσει την κυρίαρχη θέση του Google στην αναζήτηση, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας του Bill Gates να ενισχυθεί κατά 38% τους τελευταίους 10 μήνες.

Αν ο Ballmer ξεπεράσει τον Gates (ο οποίος, σημειωτέον, έχει δωρίσει μεγάλα ποσά στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις), θα είναι μια πραγματικά σπάνια περίπτωση όπου ένας υπάλληλος καταλήγει πλουσιότερος από τον ιδρυτή της εταιρείας του, σημειώνει το Business Insider.

Πίστευε ότι το iPhone θα ήταν ένα φιάσκο 

Billg Gates και Steve Ballmer γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν μαζί στο Χάρβαρντ, με τον Ballmer να γίνεται το 1980 ο 30ος εργαζόμενος της Microsoft. 

33 χρόνια αργότερα, θα έφευγε από την Microsoft φωνάζοντας «Αγαπώ αυτή την εταιρεία» μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος από υπαλλήλους της που τον χειροκροτούσαν. 

Ήταν τα ίδια λόγια που φώναζε στην διάσημη παρουσίαση που έδωσε το 2000, στην οποία χοροπηδούσε πάνω-κάτω στη σκηνή, για να εμψυχώσει τους υπαλλήλους της Microsoft. Το βίντεο, που έγινε viral (για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, βέβαια), του έδωσε το παρατσούκλι «Mr Monkey Boy». 

Στα χρόνια του στη Microsoft, ο Ballmer ήταν γνωστός για αυτού του είδους τα ξεσπάσματα. 

Κυρίως, όμως, εάν έμεινε γνωστός για κάτι στη θητεία του στο τιμόνι της Microsoft, ήταν η άστοχη πρόβλεψή του ότι το iPhone θα αποδεικνυόταν μία μεγάλη αποτυχία. 

«500 δολάρια; Με επιδότηση; Με συμβόλαιο; Είπα ότι αυτό είναι το πιο ακριβό τηλέφωνο στον κόσμο», έλεγε γελώντας σε ένα άλλο viral βίντεο, όταν τον ρώτησαν για το πρώτο iPhone, το οποίο είχε μόλις παρουσιάσει ο Steve Jobs. «Και δεν είναι ελκυστικό για τους πελάτες-επαγγελματίες, γιατί δεν έχει πληκτρολόγιο. Και αυτό σημαίνει πως δεν είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα για email». 

Οι δηλώσεις αυτές ήταν ενδεικτικές της χαμένης δεκαετίας που βίωσε τα χρόνια εκείνα η Microsoft, όταν άφησε όλες τις μεγάλες ευκαιρίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής να γλιστρήσουν μέσα από τα χέρια της. 

Η αλήθεια είναι ότι η Microsoft τριπλασίασε τον τζίρο της και διπλασίασε τα κέρδη της επί των ημερών του Ballmer, όμως από την άλλη πλευρά, απέτυχε να δει την απειλή της Apple ή της Google. 

Και τελικά, χρειάστηκε ο Ballmer να παραδώσει τα ηνία στον Satya Nadella για να μπορέσει η Microsoft να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων. 

Ενώ πολλοί κατηγόρησαν τον Ballmer ότι δεν ήταν αρκετά καινοτόμος, εντούτοις η επιθυμία του να στρέψει τη Microsoft προς την αγορά των smartphones φαίνεται ότι του κόστισε τη φιλία του με τον Bill Gates, ο οποίος πίστευε ότι ο κολοσσός της τεχνολογίας έπρεπε να μείνει σε αυτό που τον καθιέρωσε: το PC. 

Το 2016, σε μία συνέντευξή του, ο Ballmer παραδέχθηκε ότι οι δύο πρώην κολλητοί φίλοι είχαν «απομακρυνθεί». 

Μετά την αποχώρησή του από την Microsoft, αγόρασε την ομάδα του NBA, Los Angeles Clippers, αντί 2 δισ. δολαρίων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο συνιδρυτής της Microsoft που όλοι ξεχνούν: Πώς ο Bill Gates προσπάθησε να τον «ρίξει»

Μαθήματα ζωής από το ακριβότερο βιβλίο του κόσμου: Τι «είπε» στον Μπιλ Γκέιτς ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

Όταν ο 18χρονος Bill Gates ζητούσε δουλειά: Τα 4 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News