Business & Finance Παρασκευή 22/12/2023, 08:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σίριαλ μιας περιουσίας: Ο κληρονόμος, ο Mαροκινός κηπουρός του και τα δισεκατομμύρια

Το σίριαλ μιας περιουσίας: Ο κληρονόμος, ο Mαροκινός κηπουρός του και τα δισεκατομμύρια

Το 1837, ο Γάλλος επιχειρηματίας Thierry Hermès ίδρυσε την εταιρεία που φέρει το επώνυμό του ως εργαστήριο ιμάντων και σέλας για Ευρωπαίους ευγενείς. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι, σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, αυτή η εταιρεία όχι μόνο θα εξακολουθούσε να υπάρχει, αλλά θα γινόταν μια πολυτελής μάρκα μόδας που πουλά τα προϊόντα της σε διεθνείς σταρ και εκατομμυριούχους. Η Hermès έχει ετήσια κέρδη 11,6 δισ. ευρώ και αξίζει 202 δισ. στο χρηματιστήριο. Εχει φέρει ευημερία σε διαδοχικές γενιές της οικογένειας του ιδρυτή για δεκαετίες χωρίς τα μέλη τους να τραβήξουν ιδιαίτερα την προσοχή. 

Ωστόσο ο Nicolas Puech, απόγονος πέμπτης γενιάς και μέτοχος της εταιρείας, έχει κινήσει το ενδιαφέρον παγκοσμίως, καθώς ανακοίνωσε ότι θέλει να υιοθετήσει τον κηπουρό του και να τον κάνει κληρονόμο της περιουσίας του.

Ανύπαντρος και άτεκνος, ο Puech, ο οποίος είναι 80 χρονών, αποσύρθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της θρυλικής μάρκας μόδας το 2014, αλλά εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο 5,7% στην εταιρεία. Στην πραγματικότητα, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η εταιρεία LVMH προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας, έτσι οι κληρονόμοι της ιδρυτικής οικογένειας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εταιρεία συμμετοχών για να εμποδίσουν την εξαγορά. Ο Puech ήταν ο μόνος που δεν συμμετείχε σε αυτό. Είναι και ο μόνος που κράτησε τις μετοχές του. Ως αποτέλεσμα, έχει μια περιουσία που υπολογίζεται μεταξύ 9,5 και 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Bilan, είναι ένας από τους πλουσιότερους άντρες της Ελβετίας. Τώρα, ο Peuch σκοπεύει να δώσει την περιουσία του στον «πρώην κηπουρό και τεχνίτη» του, του οποίου η ταυτότητα είναι άγνωστη. Ωστόσο, σύμφωνα με την Tribune de Genève, πρόκειται για έναν 51χρονο άνδρα «από μια ταπεινή μαροκινή οικογένεια».

Τα  ελβετικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας του και του γεγονότος ότι δεν έχει παιδιά, ο μεγιστάνας είχε στείλει επιστολή στον δικηγόρο του τον Οκτώβριο του 2022 για να τακτοποιήσει τα κληρονομικά του. Στην επιστολή, ο Puech ζήτησε να γίνει η υιοθεσία για να αφήσει την περιουσία του στον κηπουρό του, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. «Στην Ελβετία, η υιοθεσία ενός ενήλικα δεν είναι αδύνατη, αλλά είναι ασυνήθιστη», σημείωσε η εφημερίδα Tribune de Genéve. Η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά εάν είναι επιτυχής ο δικαιούχος θα μπορούσε να κληρονομήσει «τουλάχιστον το ήμισυ» της περιουσίας του Peuch, γράφει η El Pais.

Βέβαια η υιοθεσία δεν είναι το κύριο εμπόδιο στις επιθυμίες του Puech. Ο ίδιος φέρεται να υπέγραψε συμφωνία κληρονομιάς το 2011 με το Ίδρυμα Ισοκράτη που εδρεύει στη Γενεύη για να τους δωρίσει την περιουσία του μετά τον θάνατό του. Ωστόσο, σε ένα χειρόγραφο σημείωμα στο οποίο αναγράφεται ως ημερομηνία ο Φεβρουάριος του 2023, ο δισεκατομμυριούχος «άλλαξε πορεία», χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους. 

Σε επαφή με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, το ίδρυμα, το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία και την προώθηση του δημόσιου διαλόγου μέσω έργων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, παραδέχτηκε ότι ήξερε την επιθυμία του δισεκατομμυριούχου να ακυρώσει τη συμφωνία κληρονομιάς. Αφού έμαθε για τα νέα σχέδια του κληρονόμου της Hermès, σε συνέντευξή του σε ελβετικά μέσα ενημέρωσης, ο γενικός γραμματέας του ιδρύματος, Nicolas Borsinger, τα χαρακτήρισε ως «αιφνίδια και μονομερή ακύρωση συμφωνίας, που έγινε μέσω μιας πράξης που πρέπει να θεωρηθεί άκυρη». 

Εν τω μεταξύ, ο κηπουρός του Puech παραμένει σιωπηλός, ανώνυμος και όλο και πιο κοντά στο να γίνει πολυεκατομμυριούχος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, θα μπορεί να εισπράττει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο σε μερίσματα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς η πλουσιότερη οικογένεια της Ευρώπης απέκτησε 150 δισ. δολάρια – Επιχειρηματικές μάχες, πολυτέλεια και κοπριά

Στον καιρό του Instagram: Πώς οι χαρτοσακούλες έγιναν είδος πολυτελείας

Στο επίκεντρο ξανά η διαδοχή στην LVMH: Ο Antoine Arnault παραιτείται από την Berluti 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News