Business & Finance Δευτέρα 11/12/2023, 07:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι και το 2024 στον χρυσό: Πού θα βρει στήριγμα

Ράλι και το 2024 στον χρυσό: Πού θα βρει στήριγμα

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς θα διατηρήσουν υψηλά τη ζήτηση για χρυσό και το νέο έτος, σύμφωνα με πρόβλεψη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, μία εβδομάδα αφότου του πολύτιμο μέταλλο άγγιξε τιμή ρεκόρ.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν πλέον ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν φέτος την ύφεση, το οποίο συνήθως οδηγεί σε μειωμένο ενδιαφέρον για τον χρυσό. Ωστόσο, «ο κάθε κύκλος είναι διαφορετικός..Αυτή τη φορά, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων ενόψει μεγάλων εκλογών σε πολλές σημαντικές οικονομίες, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, μπορεί να υπάρξει επιπλέον στήριξη στον χρυσό» το 2024, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεση.

Εξάλλου, όπως τόνισαν οι αναλυτές του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, δεν έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο «ανώμαλης προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας. Έτσι πολλοί επενδυτές θα θέλουν να έχουν χρυσό στο χαρτοφυλάκιό τους, προκειμένου να προστατευτούν από το χείριστο σενάριο.

Φέτος, ο χρυσός έχει κάνει ήδη ράλι, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την ανάφλεξη στο Μεσανατολικό να δίνουν τη μεγαλύτερη ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία του χρυσού το νέο έτος θα παίξουν οι επόμενες κινήσεις από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Οι αγορές ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων ακόμη και τον Μάρτιο, πολύ νωρίτερα από τις υποδείξεις των αξιωματούχων.

Ωστόσο, παρότι η μείωση του κόστους δανεισμού συνήθως στηρίζει τον χρυσό, αυτή τη φορά ίσως δεν δώσει την προσδοκώμενη ώθηση, αφενός λόγω πληθωρισμού, που ενδέχεται να υποχωρήσει ταχύτερα από τα επιτόκια, αφετέρου λόγω χαμηλής ανάπτυξης.

Πάντως, είναι ευρέως αναμενόμενο ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν τις μαζικές αγορές, έπειτα από μία χρονιά που μία ή άλλη οδεύει προς ρεκόρ. Ενδεικτικά, οι αγορές από κεντρικές τράπεζες υπολογίζεται πως προσέθεσαν τουλάχιστον 10% στην αξία του χρυσού φέτος. Ακόμη κι αν το 2024 δεν φτάσουν τα ίδια επίπεδα, θα δώσουν ισχυρό στήριγμα στη ζήτηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τι γίνεται με το bitcoin, τον χρυσό και τη Fed;

Νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του χρυσού – Πάνω από τα 2.100 δολάρια

Ο χρυσός κάνει comeback: Προβλέψεις για ράλι το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News