Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 07:46
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του χρυσού – Πάνω από τα 2.100 δολάρια

Νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του χρυσού – Πάνω από τα 2.100 δολάρια

Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε σήμερα το ιστορικό της υψηλό, φθάνοντας πάνω από τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά (31,1 γραμμάρια), καθώς αρκετοί traders προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την επόμενη χρονιά.

Επίσης, δεδομένης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και κατά συνέπεια στο σενάριο διολίσθησης του δολαρίου, η τιμή του χρυσού ενδέχεται να αναρριχηθεί σε νέα υψηλά το 2024. καθώς και να παραμείνει πάνω από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων.

Το πολύτιμο μέταλλο έφθασε τα 2.135,39 δολάρια ανά ουγγιά κατά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές, ξεπερνώντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που καταγράφτηκε το 2020, εν μέσω της πανδημίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το 24% όλων των κεντρικών τραπεζών σκοπεύουν αυξήσουν τα αποθεματικά του σε χρυσό στο επόμενο 12μηνο, καθώς επικρατεί επιφυλακτικότητα σχετικά με το κατά πόσον το αμερικανικό δολάριο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ασφαλές αποθεματικό. «Αυτό ίσως σημαίνει υψηλότερη ζήτηση από τον δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στο CNBC ο Bart Melek, υψηλόβαθμο στέλεχος στην TD Securities.

Παράλληλα, η ζήτηση παίρνει ώθηση και από το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ το 2024. Σημειώνεται πως τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να αποδυναμώνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για διεθνείς αγοραστές.

«Πιστεύουμε ότι οι κύριοι παράγοντες που θα στηρίξουν τον χρυσό το 2024 θα είναι οι περικοπές στα επιτόκια δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η εξασθένιση του αμερικανικού δολαρίου και τα υψηλά επίπεδα γεωπολιτικών εντάσεων», ανέφερε πρόσφατα η ΒΜΙ, βραχίονας της Fitch Solutions.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο χρυσός κάνει comeback: Προβλέψεις για ράλι το 2024

Πετά η αγορά μεταχειρισμένων – Πωλήσεις ρεκόρ στα ενεχυροδανειστήρια

Σε επίπεδα ρεκόρ οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News