Business & Finance Κυριακή 17/01/2021, 21:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Σχέδια για περαιτέρω στήριξη του ευρώ και της οικονομίας 

Ε.Ε.: Σχέδια για περαιτέρω στήριξη του ευρώ και της οικονομίας 

Σχέδια για να ενισχύσει την παρουσία του ευρώ στις διεθνείς αγορές και ταυτόχρονα να αποδυναμώσει το δολάριο εκπονεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέρος της προσπάθειάς της να προστατέψει την οικονομία της από δυνητικούς χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, όπως οι αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο προσχέδιο που τέθηκε υπόψη του πρακτορείου ειδήσεων, περιλαμβάνονται μέτρα που θα προστατεύουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από τυχόν νομισματικές διαταραχές, ενώ θα επιτρέπουν μεγαλύτερο έλεγχο των αγορών στο εξωτερικό.

«Η εφαρμογή μονομερών κυρώσεων από τρίτες χώρες έχει επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα της Ε.Ε. και των κρατών μελών της να προωθήσουν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής, να τιμήσουν τις διεθνείς συμφωνίες και να διαχειριστούν τις διμερείς σχέσεις με χώρες που έχουν υποστεί κυρώσεις», αναφέρει το έγγραφο. «Κατά καιρούς, οι μονομερείς ενέργειες τρίτων χωρών έχουν θέσει σε κίνδυνο το νόμιμο εμπόριο και τις επενδύσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες».

Οι προτάσεις έρχονται καθώς η Ε.Ε. επιδιώκει να προστατεύσει την εξωτερική της πολιτική και τα στρατηγικά της συμφέροντα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία τραυμάτισε βάναυσα τις αγορές και έπληξε  την οικονομική ανάπτυξη. Το έγγραφο υπογραμμίζει ότι πτωτικές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών εντείνουν τον κίνδυνο ορισμένες στρατηγικές εταιρείες να εξαγορασθούν και μαζί τους η τεχνολογική εξειδίκευση. 

Το έγγραφο αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. 

moneyreview με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News