Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 14:21
BUSINESS & FINANCE

Σταθερά άνω του 1% η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου

Ανακάμπτει το δολάριο

Σταθερά άνω του 1% η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου

Σταθερά άνω του 1% βρίσκεται η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια και την επέλαση του «blue wave», δηλαδή της τριπλής νίκης του κόμματος σε Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τους αναλυτές, προλειαίνει το έδαφος για την περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, ένα σενάριο το οποίο θα επιφέρει αύξηση στις εκδόσεις νέους χρέους και άρα, υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο 1,063%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Στο 1,847 αυξάνεται και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου.

Η νέα αύξηση των δημόσιων δαπανών, στο μεταξύ, εκτιμάται ότι θα συνοδεύεται κι από τη διατήρηση των ήδη διευκολυντικών νομισματικών μέτρων της Federal Reserve. Τα πρακτικά, άλλωστε, της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας προανήγγειλαν ότι η επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων θα απαιτήσει αρκετό χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ανακάμπτει από το χαμηλό τριών ετών, το οποίο σημειώθηκε χθες εν μέσω της είδησης περί τριπλής επικράτησης των Δημοκρατικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμερικανικό νόμισμα βούλιαξε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018 σε σχέση με το κοινό καλάθι νομισμάτων.

Σήμερα, ωστόσο, το δολάριο ενισχύεται κατά 0,5% έναντι του ευρώ και διαμορφώνεται στο 1,2262 ευρώ/δολάριο, ενώ κέρδη καταγράφει και έναντι της στερλίνας, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,19% στην 1,358 στερλίνα/δολάριο, αλλά και έναντι του ελβετικού φράγκου (+0,56% σε 0,8832 δολάριο/φράγκο )

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News