Business & Finance Τρίτη 12/01/2021, 13:48
BUSINESS & FINANCE

Η Ρωσία έχει περισσότερο χρυσό απ’ ό,τι δολάρια

«Δεν είναι μια τυπική συμπεριφορά για χώρα του μεγέθους της Ρωσίας»

Η Ρωσία έχει περισσότερο χρυσό απ’ ό,τι δολάρια

Περισσότερο χρυσό απ’ ό,τι δολάρια διαθέτει πλέον η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για το 2020.

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, η ρωσική τράπεζα διέθετε αποθέματα χρυσού, αξίας 128,5 δισ. δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 22,9% των συνολικών αποθεμάτων.

Την ίδια ώρα, η αξία των αποθεμάτων σε αμερικανικό δολάριο ανερχόταν σε 125 δισ. δολάρια, δηλαδή 3,5 δισ. δολάρια λιγότερα σε σχέση με τον χρυσό, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της μαζικής και επιθετικής στροφής της Μόσχας προς το πολύτιμο μέταλλο και τα υπόλοιπα νομίσματα, όπως το κινεζικό γουάν.

«Δεν είναι μια τυπική συμπεριφορά για χώρα του μεγέθους της Ρωσίας» παραδέχεται ο Τιμούρ Νιγματουλίν, αναλυτής της Otkritie Broker, ο οποίος υπενθυμίζει ότι τα περισσότερα κράτη επιλέγουν κυρίως τα υψηλότερης αξίας νομίσματα -και όχι μέταλλα ή άλλα πιο αδύναμα νομίσματα. 

Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας εξακολουθούν να είναι τα νομίσματα σε ευρώ, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 166 δισ. δολάρια.

Η Ρωσία έχει περισσότερο χρυσό απ’ ό,τι δολάρια-1

Τα συνολικά αποθέματα της Ρωσίας, στα τέλη του Ιουνίου, ανέρχονταν σε 561 δισ. δολάρια, στηριζόμενα κατά κύριο λόγο στα έσοδα από τις πετρελαϊκές πωλήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παγκοσμίως το δολάριο αποτελεί το νούμερο «1» συναλλαγματικό απόθεμα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 60% των συνολικών αποθεμάτων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News