Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 14:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια εισφορά 2% στους δισεκατομμυριούχους του κόσμου θα συγκέντρωνε 250 δισ. δολάρια

Μια εισφορά 2% στους δισεκατομμυριούχους του κόσμου θα συγκέντρωνε 250 δισ. δολάρια
 

Οι κυβερνήσεις θα  πρέπει να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στη διεθνή καταστολή της φοροδιαφυγής με έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στους δισεκατομμυριούχους, ο οποίος θα μπορούσε να συγκεντρώσει 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, δήλωσε τη Δευτέρα το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ.

Εάν επιβληθεί, το ποσό θα ισοδυναμούσε μόνο με το 2% του πλούτου των σχεδόν 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν οι 2.700 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως, δήλωσε η ερευνητική ομάδα που φιλοξενείται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Παρισιού.

Επί του παρόντος, οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν πολύ λιγότερους προσωπικούς φόρους από άλλους φορολογούμενους με λιγότερα περιουσιακά στοιχεία, επειδή μπορούν να «παρκάρουν» τον πλούτο τους σε εταιρείες-κελύφη, που τους προστατεύουν από το φόρο εισοδήματος, ανέφερε η ομάδα στην Έκθεση Παγκόσμιας Φοροδιαφυγής 2024.

Ο προσωπικός φόρος για τους δισεκατομμυριούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι είναι κοντά στο 0,5%, ενώ είναι μηδενικός στη Γαλλία, η οποία κατά τα άλλα έχει υψηλή φορολογία, εκτιμά το Παρατηρητήριο.

Οι αυξανόμενες ανισότητες πλούτου σε ορισμένες χώρες τροφοδοτούν εκκλήσεις για να επωμιστούν οι πλουσιότεροι πολίτες μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση, καθώς οι πόροι του δημοσίου πρέπει να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού, τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες για την ενεργειακή μετάβαση και τα χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Ο προϋπολογισμός του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για το 2024 περιελάμβανε σχέδια για ελάχιστο φόρο 25% για τους υπερβολικά πλούσιους, αλλά αυτή η πρόταση έχει «παγώσει», αφού οι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον είναι απασχολημένοι με τις απειλές για κλείσιμο της κυβέρνησης και τις επικείμενες προθεσμίες χρηματοδότησης.

Ελλείψει ευρείας διεθνούς ώθησης για έναν ελάχιστο φόρο στους δισεκατομμυριούχους, ο διευθυντής του Φορολογικού Παρατηρητηρίου  Gabriel Zucman είπε ότι ένας «συνασπισμός πρόθυμων χωρών» θα μπορούσε να πρωτοστατήσει μονομερώς.

Αν και το τέλος του τραπεζικού απορρήτου και ο ελάχιστος εταιρικός φόρος συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε μία παύση στον επί δεκαετίες ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών σχετικά με τους φορολογικούς συντελεστές, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ακόμη, αναφέρει η έκθεση.

Για παράδειγμα, οι πλούσιοι «παρκάρουν» όλο και περισσότερο τον πλούτο σε ακίνητα αντί για λογαριασμούς offshore, ενώ οι εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευτούν τα κενά στον ελάχιστο εταιρικό φόρο του 15%.

moneyreview.gr με πλροφορίες από CNN 

Διαβάστε επίσης: 

Απώλειες πολλών εκατ. δολ. για τα αμερικανικά πανεπιστήμια: Διαρροή δωρεών λόγω… Χαμάς

Centi-millionaires: Πόσοι είναι και πού βρίσκονται οι υπερ-πλούσιοι της Ελλάδας

Πώς το Μιλάνο έγινε η νέα «Μέκκα των πλουσίων» – Χλιδή και αντιδράσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News