Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 07:16
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ BARCLAY

Τα χρέη, οι γόνοι και η κακή διαχείριση: Πώς αποδομείς μια επιχειρηματική αυτοκρατορία

Τα χρέη, οι γόνοι και η κακή διαχείριση: Πώς αποδομείς μια επιχειρηματική αυτοκρατορία

Την κορωνίδα της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας της προσπαθεί να ανακτήσει η οικογένεια Barclay, σε μια προσπάθεια συντήρησης της τεράστιας περιουσίας που έχτισαν από το μηδέν οι άλλοτε αχώριστοι δίδυμοι αδερφοί Sir David και Sir Frederick Barclay. Ο λόγος για την βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία πέρασε πριν μερικούς μήνες στη διαχείριση της τράπεζας Lloyds, καθώς η οικογένεια δεν κατέληξε σε συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους ύψους τουλάχιστον 1 δισ. λιρών.

Σε μια ύστατη προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου της εφημερίδας, η οποία κατά τα άλλα ανήκε στην οικογένεια από το 2004, υπέβαλε προσφορά στο δυσθεώρητο ποσό του 1 δισ. λιρών, παρότι ο όμιλος αποτιμάται στα 725 εκατ. λίρες. Την προσφορά φέρεται να στηρίζουν επενδυτές από το Άμπου Ντάμπι.

Η εμβληματική βρετανική εφημερίδα πάντως, κινδυνεύει να γίνει θύμα των άτσαλων διενέξεων της οικογένειας, οι οποίες και της είχαν κοστίσει το 2020 ένα ακόμη «στολίδι» από την περιουσία της, το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου. Τότε, η νέα γενιά των Barclay, τα παιδιά των δισεκατομμυριούχων Sir David και Sir Frederick, απέδειξαν ότι σε αντίθεση με τους αυτοδημιούργητους γονείς τους ούτε διαχειρίζονται με διακριτικότητα την περιουσία ούτε καταφέρνουν να συνεργαστούν φιλικά.

Οι απόγονοι των 86χρονων πλέον αδελφών κλήθηκαν να διαχειριστούν οικονομικά προβλήματα στην περιουσία και διαφωνούσαν καιρό για την αναμόρφωση του ομίλου. Έτσι οι δύο πλευρές της οικογένειας άρχισαν να λειτουργούν ξεχωριστά και να προσεγγίζουν διαφορετικούς ενδιαφερόμενους αγοραστές για το Ritz, το πιο προσοδοφόρο περιουσιακό στοιχείο τους. Τότε, ένας από τους γιους του Sir David φέρεται να τοποθέτησε συσκευή μαγνητοσκόπησης σε δωμάτιο του Ritz, ώστε να ακούει συζητήσεις της άλλης πλευράς για το μέλλον του ξενοδοχείου. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και η ρήξη μέσα στην οικογένεια «φούντωσε».

Σε κάθε περίπτωση, το ιστορικό Ritz του Λονδίνου, το οποίο έχει φιλοξενήσει μεταξύ άλλων συναντήσεις μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Winston Churchill, o Dwight Eisenhower και ο Charles de Gaulle κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πωλήθηκε χωρίς πολλές «φασαρίες» έναντι του ευτελούς -για τα δεδομένα του ξενοδοχείου- ποσού των 800 εκατ.  λιρών. Αγοραστής του ο επιχειρηματίας Abdulhadi Mana Al-Hajri, στενός συγγενής του ηγέτη του Κατάρ.

Βαθαίνουν τα οικονομικά ρήγματα

Την ίδια περίοδο του 2020 εξεταζόταν πωλητήριο και για το δεύτερο πιο κερδοφόρο περιουσιακό στοιχείο της επιχειρηματικής δυναστείας, τον όμιλο της Telegraph. Παρότι έμεινε στην οικογένεια μέχρι και φέτος, δεν υπήρχε ελπίδα για ανάκαμψη από τις οικονομικές ζημίες, όπως απέδειξε και η αιφνίδια απόσυρση του ελέγχου από τη Lloyds. Όπως δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις για τη βρετανική εφημερίδα, το περιστατικό με την Telegraph δείχνει σε τι βαθμό χρησιμοποιήθηκαν «χρήματα άλλων» για τη δημιουργία της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας των Barclay.

Τα χρέη, οι γόνοι και η κακή διαχείριση: Πώς αποδομείς μια επιχειρηματική αυτοκρατορία-1
φωτ. shutterstock

Ο Sir Frederick και o Sir David είχαν αρχίσει να χτίζουν μαζί την περιουσία τους σε ηλικία 16 ετών, όταν μετά τον θάνατο του πατέρα τους άφησαν το σχολείο για να ασχοληθούν με την μετατροπή παλιών οικοτροφείων σε ξενοδοχεία. Στη συνέχεια πέρασαν στις ζυθοποιίες και τα καζίνο. Σήμερα κατέχουν από κοινού το περιοδικό Spectator, το πεντάστερο ξενοδοχείο Beaumont στο Λονδίνο, τον όμιλο ψηφιακού λιανεμπορίου The Very Group και την ταχυδρομική υπηρεσία Yodel. Στο αποκορύφωμά της το 2018, η περιουσία των δύο αδελφών έφτανε τα 5,8 δισ. δολάρια. To 2020, πριν τον θάνατο του Sir David υπολογιζόταν σε 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η Lloyds θα προχωρήσει κανονικά την τυπική διαδικασία του πλειστηριασμού για την Telegraph, παρότι η προσφορά της οικογένειας είναι πιθανό να αποθαρρύνει άλλους ενδιαφερόμενους. Πάντως, σε αυτή τη φάση υπάρχουν δύο βασικοί προβληματισμοί από την πλευρά των βρετανικών αρχών. Αφενός πόσο ασφαλές είναι να περάσει μία εφημερίδας υψηλής εθνικής σημασίας και μεγάλης επιρροής σε επενδυτές με έδρα στη Μέση ανατολή, αφετέρου γιατί η οικογένεια Barclay αποφάσισε τώρα να υποβάλει τόσο υψηλή προσφορά αντί να συμφωνήσει στην αποπληρωμή των χρεών της εφημερίδας στην αρχή του καλοκαιριού.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ο δισεκατομμυριούχος με το ρολόι των 10 δολαρίων – «Λέει την ίδια ώρα με ένα Rolex»

Οι 6 Έλληνες που ζουν το Αμερικανικό Όνειρο – Μπήκαν στη λίστα του Forbes

Προσφέρθηκε να αποπληρώσει το χρέος μιας ολόκληρης χώρας – Τώρα αντιμετωπίζει 115 χρόνια στη φυλακή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News