Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 13:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το Μιλάνο έγινε η νέα «Μέκκα των πλουσίων» – Χλιδή και αντιδράσεις

Πώς το Μιλάνο έγινε η νέα «Μέκκα των πλουσίων» – Χλιδή  και αντιδράσεις

Το Μιλάνο έχει εξελιχθεί σε Μέκκα των πλουσίων, προσελκύοντας τραπεζίτες που εκτοπίστηκαν από το Brexit και δισεκατομμυριούχους που δελεάστηκαν από τις γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις. Ωστόσο, οι αρνητικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης έχουν αρχίσει να προκαλούν έντονο προβληματισμό. 

Παρότι οι νεοφερμένοι πλούσιοι κάτοικοι της ιταλικής μεγαλούπολης φέρνουν φορολογικά έσοδα και δημιουργούν θέσεις εργασίας, συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του κόστους ζωής, διευρύνοντας το χάσμα με την υπόλοιπη Ιταλία. Οι τιμές ακινήτων είναι πλέον υπερδιπλάσιες του μέσου όρου της χώρας, ενώ το ενοίκιο ενός δωματίου στο Μιλάνο είναι τρεις φορές πιο ακριβό από τη Ρώμη.

Ο δήμαρχος Giuseppe Sala -ένας από τους αρχιτέκτονες της «αναβάθμισης» του Μιλάνου – χαρακτήρισε επιτυχημένα τα μέτρα προσέλκυσης νέων κατοίκων, πράγμα που είναι καλό για την οικονομία της πόλης, αλλά πρόσθεσε ότι έχουν προκύψει ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. «Μερικές φορές οι δισεκατομμυριούχοι δεν ζουν με το πνεύμα της κοινότητας», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Είναι ευτυχισμένοι εδώ. Ζουν σε μια πολύ ζωντανή πόλη και σε μια εύκολη πόλη που δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά θα θέλαμε να υπάρχει κάποια ανταπόδοση από αυτούς».

Το Μιλάνο έχει προσελκύσει αρκετές επενδυτικές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων των Andera Partners, Arcmont Asset Management και Certares Management- που έχουν ανοίξει γραφεία τα τελευταία χρόνια. Ως φυσικό επακόλουθο ήρθε η ίδρυση νέων διεθνών ιδιωτικών σχολείων, κλειστών λεσχών και σικ εστιατορίων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην κορυφή του εμβληματικού Torre Velasca – ενός ουρανοξύστη που χτίστηκε κοντά στο κέντρο της πόλης τη δεκαετία του 1950 – θα ανοίξει το 2024 το εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας Sushisamba με περίτεχνα σχεδιασμένους εσωτερικούς χώρους και ιαπωνικά και βραζιλιάνικα πιάτα, ιδανικά για αναρτήσεις στο Instagram. Παράλληλα, η αλυσίδα Sunset Hospitality Group πρόκειται να ανοίξει 4 χώρους εστίασης στο Μιλάνο.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η προσέλκυση των πλουσίων

Ο ενιαίος φόρος επί των ξένων κερδών λειτούργησε σαν μαγνήτης. Ο αριθμός των κατοίκων του Μιλάνου που επωφελούνται από το μοναδικό προνόμιο -το οποίο δίνει τη δυνατότητα μείωσης των φόρων κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ- αυξάνεται σταθερά και υπερδιπλασιάστηκε το 2021 σε συνολικά πάνω από 1.300 άτομα. Οι επωφελούμενοι έχουν πιθανότατα αυξηθεί κατά μερικές εκατοντάδες από τότε, σύμφωνα με τον Marco Cerrato, δικηγόρο φορολογικών θεμάτων και εταίρο της εταιρείας Maisto e Associati, ο οποίος βοηθάει τους πελάτες του να μετεγκατασταθούν στην Ιταλία.

Αν και οι αριθμοί είναι σχετικά μικροί, έχουν αντίκτυπο σε μια πόλη του μεγέθους του Μιλάνου, ο πληθυσμός της οποίας αυξήθηκε κατά μόλις 4% στα περίπου 1,4 εκατομμύρια τα τελευταία επτά χρόνια. Και κάθε άτομο με μεγάλη περιουσία προσελκύει και άλλους μαζί του. «Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες επενδυτικών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, αλλά και για πολλούς expats Ιταλούς καθώς και άτομα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική», δήλωσε ο Cerrato. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ανώτερος διαχειριστής επενδύσεων μετακομίζει στο Μιλάνο και δημιουργεί μια πλατφόρμα για να φέρει περισσότερες επιχειρήσεις στην Ιταλία, προσλαμβάνοντας κόσμο και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του», πρόσθεσε.

Παρότι ο πληθυσμός της πόλης δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, οι τιμές κατοικιών στο Μιλάνο εκτοξεύτηκαν κατά 43% τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με μια μέση αύξηση 9% για άλλες ιταλικές μητροπόλεις το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με έκθεση του μεσιτικού γραφείου Tecnocasa.

Το μέσο ετήσιο ενοίκιο στη δημοφιλή γειτονιά Brera είναι περίπου 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ανακαινισμένα σπίτια, ενώ για την πώληση μπορεί να εκτοξευθεί στα 16.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δήλωσε η μεσίτρια πολυτελών ακινήτων Ingrid Hallberg.

«Το Μιλάνο προσελκύει πολλούς επιχειρηματίες από το Λονδίνο στον απόηχο του Brexit, αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ και η Νότια Αμερική», δήλωσε η Hallberg. Η κατάσταση θυμίζει τη Ζυρίχη, όπου οι φορολογικές ελαφρύνσεις οδήγησαν στη μετεγκατάσταση μιας πληθώρας εταιρειών και ώθησαν τις τιμές των κατοικιών πάνω από αυτές του Λονδίνου και του Παρισιού. 

Αύξηση των ανισοτήτων – Διαμαρτυρίες φοιτητών

Ενώ ο αυξανόμενος πλούτος της πόλης δημιουργεί ευκαιρίες για ορισμένους, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Το υψηλότερο κόστος ζωής πυροδοτεί εντάσεις με τους λιγότερο εύπορους. 

Σκληρό πλήγμα έχουν υποστεί οι φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για το υψηλό κόστος στέγασης. Από τα τέλη της άνοιξης, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια του Μιλάνου διαμαρτύρονται για την έλλειψη οικονομικά προσιτών καταλυμάτων, στήνοντας σκηνές έξω από τις κύριες πανεπιστημιουπόλεις και το δημαρχείο. Η κρίση στα ενοίκια εντάθηκε με την επιστροφή στα μαθήματα μετά την πανδημία και λόγω του πληθωρισμού.

«Το Μιλάνο ως “πόλη-βιτρίνα” δεν ωφελεί τους φοιτητές και τους εργαζόμενους», δηλώνει φοιτητής που διαμαρτύρεται έξω από το Πανεπιστήμιο Statale, προσθέτοντας ότι οι ακτιβιστές ζητούν την επιβολή ανώτατου ορίου στα ενοίκια.

Η αύξηση του κόστους επηρεάζει επίσης τις τοπικές υπηρεσίες. Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών του Μιλάνου Azienda Trasporti Milanesi SpA προσφέρει την κάλυψη των εξόδων για την απόκτηση άδειας οδήγησης -ένα επίδομα ύψους περίπου 2.500 ευρώ- καθώς και επίδομα στέγασης ύψους 3.000 ευρώ στην προσπάθειά της να προσλάβει νέα ταλέντα. 

«Οι ανισότητες στο Μιλάνο αυξάνονται σημαντικά», δήλωσε ο Luciano Gualzetti, διευθυντής της Caritas Ambrosiana, μιας καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης. «Το μέσο εισόδημα αυξάνεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των λεγόμενων φτωχών εργαζόμενων». Ο δήμαρχος δήλωσε ότι η πόλη έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα και προσπαθεί να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης, προωθώντας την κατασκευή νέων κατοικιών με μείωση των τελών για τους κατασκευαστές. Ωστόσο, προσθέτει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να διορθωθεί η κατάσταση.

«Δημιουργήσαμε μια επιτυχημένη πόλη», σημειώνοντας πρόοδο όσον αφορά τη νοοτροπία και τις οικονομικές ευκαιρίες και προσελκύοντας πολλές επενδύσεις από το εξωτερικό, είπε. «Φυσικά αυτό μας δημιουργεί κάποια προβλήματα», όπως μια πολύ πυκνοκατοικημένη πόλη και ένα υψηλό κόστος στέγασης, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι YouTubers προκαλούν στεγαστική κρίση σε μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης

Οι 10 πόλεις με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο

Οι Αμερικανοί είναι πιο πλούσιοι από ποτέ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News