Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελ-Εριάν: «Κάτι πάει να σπάσει» μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Ελ-Εριάν: «Κάτι πάει να σπάσει» μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

«Κάτι αναμένεται να σπάσει», καθώς τα νέα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ωθεί την Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, είπε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και αρθρογράφος στο Bloomberg. 

Tα στοιχεία είναι θετικό νέο για την οικονομία αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο Ελ-Εριάν, όμως είναι αρνητικό νέο για τις αγορές και την Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν δέχθηκε με ικανοποίηση τα στοιχεία, και αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί αρνητικό νέο και για την οικονομία, σημείωσε. 

Τα σημερινά στοιχεία συνάδουν με την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει πιθανή ύφεση, προσέθεσε ο Ελ-Εριάν. «Πρόκειται για μία οικονομία που είχε συνηθίσει σε υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και σε ενέσεις ρευστότητας. Και η αλλαγή καθεστώτος συμβαίνει με πραγματικά γρήγορο ρυθμο». 

Το Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν περισσότερες από 330.000 θέσεις εργασίας συγκριτικά με τις 170.000 που περίμεναν οικονομολόγοι, με το μέση ωριαία αύξηση μισθών να αυξάνεται 0,2% τον προηγούμενο μήνα, όπως και τον Αύγουστο. 

Μία ανθεκτική αγορά εργασίας αυξάνει τις πιθανότητες για επιτοκιακή αύξηση από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση πιθανόν του Νοεμβρίου και κάνει τους συναλλασσομένους να μετατοπίσουν για πολύ αργότερα τις όποιες μελλοντικές επιτοκιακές μειώσεις, ενδεχομένως το Σεπτέμβριο του 2024 από τον Ιούλιο. 

«Όπως φαίνεται, η προοπτική μείωσης μετατίθεται για το Νοέμβριο. Οι αγορές έχουν πλέον προεξοφλήσει όχι μόνο υψηλά επιτόκια για μεγάλο διάστημα, αλλά υψηλότερα για πιο παρατεταμένο», λέει ο Έλ-Εριάν. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σχεδόν διπλάσιες των εκτιμήσεων οι νέες θέσεις εργασίας

Wall Street: Στο κόκκινο μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε άνοδο μετά τα νέα στοιχεία στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News