Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 17:20
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στο κόκκινο μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας

Wall Street: Στο κόκκινο μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας

Με πτώση άνοιξαν οι δεικτες στη Wall Street, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάσσονται εκ νέου σε υψηλά πολλών ετών, αφού η αύξηση των προσλήψεων αναζωπύρωσε το σενάριο μιας νέας επιτοκιακής αύξησης από τη Fed φέτος.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,61% στις 32.916,3 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,63% και ο τεχνολογικός Nasdaq 100 σημειώνει πτώση 0,5%. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων πλησίασαν το 4,9%, ενώ το 30ετές ομόλογο αυξήθηκε πάνω από το 5% – και τα δύο στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007. Οι διαπραγματευτές swap τιμολογούν τώρα μία στις δύο πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο. 

Η έκθεση για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες έδειξε ότι οι εργοδότες επιτάχυναν τον ρυθμό των προσλήψεων, με 336.000 θέσεις εργασίας να προστίθενται τον Σεπτέμβριο – πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 3,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Εργασίας που δόθηκαν την Παρασκευή.

«Η σημερινή έκθεση όχι μόνο δείχνει ότι η οικονομία παραμένει θερμή για να τη χειριστεί κανείς και ότι η Fed θα πρέπει να απαντήσει με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά ενισχύει και την αφήγηση περί υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που τρομάζει τις αγορές ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε η Seema Shah, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Principal Asset Management. «Οι αγορές θέλουν την τέλεια προσγείωση και αντ’ αυτού βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ανοδική πορεία».

Τα τελευταία στοιχεία για τα εργασιακά μπορεί, επίσης, να κλονίσουν την πίστη της Wall Street στην ικανότητα της Fed να ελέγξει την οικονομία χωρίς να υποδαυλίσει την ύφεση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σχεδόν διπλάσιες των εκτιμήσεων οι νέες θέσεις εργασίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News