Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε άνοδο μετά τα νέα στοιχεία στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε άνοδο μετά τα νέα στοιχεία στις ΗΠΑ

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, παρότι έκλεισαν χαμηλότερα από τα υψηλά της ημέρας. Αφορμή αποτέλεσαν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ήταν καλύτερα του αναμενομένου και αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 1,5 μονάδα βάσης στο 2,90%, αφού όμως έφθασε στο 2,95% μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ. «Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάτι που οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν εν μέρει προεξοφλήσει», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης στο 4,86%, καθώς τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι το Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 336.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν μόλις 170.000.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, είπε σήμερα ότι ενδεχομένως να χρειαστεί και νέα αύξηση των επιτοκίων, εάν οι πληθωριστικές πιέσεις αποδειχθούν πιο επίμονες. 

Από την άλλη, το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών ξεπέρασε και πάλι τις 200 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ξεπέρασε προς στιγμή το 5% για να κλείσει στο 4,96% και πάλι αυξημένη κατά έξι μονάδες βάσης. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έχει αυξηθεί περίπου 80 μονάδες βάσης συγκριτικά με τις 42 μονάδες βάσης που έχει αυξηθεί η απόδοση του γερμανικού. 

Την ανοδική τάση ακολούθησαν και οι αποδόσεις των ελληνικών με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 72 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,41%, με το spread στις 153 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,83%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News