Business & Finance Δευτέρα 2/10/2023, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνεχίστηκε η άνοδος των αποδόσεων αλλά σε μικρότερο βαθμό

Ομόλογα: Συνεχίστηκε η άνοδος των αποδόσεων αλλά σε μικρότερο βαθμό

Kοντά στο υψηλό 12ετίας της προηγούμενης εβδομάδας κινήθηκαν και σήμερα οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών, με τις ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ να συνεχίζονται μετά από μία μικρή παύση την Παρασκευή. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,88%. Την προηγούμενη Πέμπτη είχε αγγίξει το 2,98% το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, προτού υποχωρήσει την Παρασκευή. 

Το σημερινό selloff στα μακροπρόθεσμα κρατικών ομόλογα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης ενισχύθηκε μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ανέκαμψε το Σεπτέμβριο, καθώς βελτιώθηκε το κλίμα στην αγορά εργασίας. 

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, απέρριψε τις φημολογίες περί επιτοκιακών μειώσεων χαρακτηρίζοντάς τες πρόωρες και προειδοποίησε ότι το τελευταίο μίλι της νομισματικής πολιτικής είναι το πιο δύσκολο. 

Αναλυτές της ING σημειώνουν ότι με την οικονομική δραστηριότητα να μην καταρρέει και τις αγορές εργασίας να παραμένουν ανθεκτικές, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ θα συνεχίσουν να αντιστέκονται σε οιαδήποτε ένδειξη για επιτοκιακή μείωση τα επόμενα τρίμηνα. 

Ορισμένοι επίσης αναλυτές ανέφεραν ότι η απόφαση του Κογκρέσου στις ΗΠΑ να περάσει μία προσωρινή χρηματοδότηση το βράδυ του Σαββάτου για να αποφευχθεί το λεγόμενο shutdown, ενθάρρυνε τους επενδυτές να ρευστοποιήσεις ασφαλή κρατικά ομόλογα. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε οριακά στο 3,21%. Στις αρχές Ιουλίου είχε αγγίξει το 3,39%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε εννέα μονάδες βάσης στο 4,65%, όχι και πολύ μακριά από το 4,68% που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε οριακά στο 4,37%, αφού την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε μία ανάσα από το 5%, σε υψηλό 10ετίας, με το spread έναντι των γερμανικών να υποχωρεί κοντά στις 186 μονάδες βάσης από τις 200 της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς τσίμπησε στο 4,36% με το spread στις 150 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,82%. Ο όγκος συναλλαγών την ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. ευρώ. 

Στρατηγικοί αναλυτές επικαλούνται μία σειρά από λόγους για τους οποίους αυξήθηκαν πρόσφατα σε τόσο μεγάλο βαθμό οι ομολογιακές αποδόσεις, όπως το επείγον για δημόσιες επενδύσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι χώρες σπεύδουν να αυξήσουν την αμυντική και ενεργειακή τους ασφάλεια. Επίσης, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι τιμές πετρελαίου εξακολουθούν να αυξάνονται.  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News