Business & Finance Τρίτη 3/10/2023, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Δίχως τέλος η άνοδος των αποδόσεων

Ομόλογα: Δίχως τέλος η άνοδος των αποδόσεων

Σταθερά προς το υψηλό 12ετίας οδεύει η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, καθώς οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να αποκλείουν επιτοκιακές μειώσεις εν μέσω επίμονα υψηλού πληθωρισμού. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε επιπλέον πέντε μονάδες βάσης, στο 2,96%. Τη Δευτέρα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, δήλωσε στους FT ότι είναι πρόωρο να αρχίσουμε να μιλάμε για επιτοκιακές μειώσεις, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε ότι οι αυξανόμενοι μισθοί πυροδοτούν πληθωριστικές πιέσεις. 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ  εμφανίζονται πολύ πιο επιθετικοί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξακολουθούν να χρειάζονται επιτοκιακές αυξήσεις για την τιθάσσευση του πληθωρισμού και την επιστροφή του στο στόχο του 2%. 

Οι αποδόσεις συνέχισαν την ανοδική πορεία τους αφότου τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα ανοίγματα σε θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 690.000 στα 9,6 εκατ. την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, γεγονός που καταδεικνύει μία αυστηρή αγορά εργασίας που θα μπορούσε να ωθήσει την Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο μήνα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης στο 4,91%, απέχοντας οριακά από το υψηλό 11 ετών που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 195 μονάδες βάσης. «Το ιταλικό spread είναι ζωτικής σημασίας και σίγουρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Εάν παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα ή ακόμη πιο υψηλά, η ΕΚΤ θα δυσκολευθεί να αφήσει το ΡΕΡΡ να λήξει», αναφέρει αναλυτής της Nordea. 

H ΕΚΤ σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει το χρέος που λήγει στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ έως τα τέλη του 2024, όμως με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπάρχουν αυξανόμενες φωνές ότι οι επανεπενδύσεις αυτές θα πρέπει να λήξουν πιο γρήγορα. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 4,43% με το spread στις 152 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,85%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 80 εκατ.ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News