Business & Finance Δευτέρα 2/10/2023, 08:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Βλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ασία – Βαρίδι η Κίνα

Παγκόσμια Τράπεζα: Βλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ασία – Βαρίδι η Κίνα

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό προχωρά η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς η περιοχή επηρεάζεται από την νομισματική σύσφιγξη και την ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα περιμένει τώρα ανάπτυξη 5% το 2023 και 4,5% το 2024, ενώ οι προβλέψεις του Απριλίου μιλούσαν για ρυθμούς 5,1% για φέτος και 4,8% για του χρόνου.

Πάντως, οι εκτιμήσεις αυτές εξακολουθούν να είναι καλύτερες από τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται σε άλλες αναδυόμενες αγορές.

Η Κίνα ευθύνεται για ένα μέρος της υποβάθμισης. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,4% το 2024, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 4,8%.  Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2023 διατηρήθηκε στο 5,1%.

«Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα έχει σημασία για ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει η έκθεση. «Μια μείωση 1% στην ανάπτυξή της συνδέεται με μείωση της ανάπτυξης στην περιοχή κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες».

Εξαιρουμένης της Κίνας, η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός αναμένεται να δουν ελαφρώς ταχύτερη ανάπτυξη το 2024, καθώς η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται και αναζωογονεί την εξωτερική ζήτηση για τα βιομηχανικά προϊόντα και τα εμπορεύματα της περιοχής, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι πιθανές φυσικές καταστροφές συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελούν πιθανές απειλές για τις προοπτικές, ανέφερε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η «Lehman της Κίνας»; Εκτός Χρηματιστηρίου η Evergrande

Κίνα: Πάνω από τις προβλέψεις λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή

Κίνα: Μειώνει τα αποθεματικά των τραπεζών για να στηρίξει την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News