ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη ήρθε για να μείνει

S&P: Η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη ήρθε για να μείνει

Ασθενή ανάπτυξη περιμένει η S&P για την οικονομία της Ευρωζώνης. Στην έκθεσή του για το τρίτο τρίμηνο, ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις του για ανάπτυξη 0,6% φέτος, από 3,4% το 2022. Για το 2024, οι ρυθμοί μετά βίας θα επιταχυνθούν στο 0,9% σημειώνουν οι αναλυτές, πριν να επιστρέψουν σε μια ετήσια αύξηση 1,5% το 2025-2026.

Η επιβράδυνση ήρθε για να μείνει, καθώς η μεταπανδημική ώθηση στις οικονομίες εξασθενεί, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια πλήττουν σημαντικά τη ζήτηση.  

S&P: Η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη ήρθε για να μείνει-1

«Ενώ η πρώτη κανονική τουριστική σεζόν από το 2019 είναι υποστηρικτική για το τρίτο τρίμηνο του 2023, ο κίνδυνος της βύθισης της οικονομίας της Ευρωζώνης σε μία ρηχή ύφεση αργότερα, με την έλευση του νέου έτους, παραμένει αυξημένος», σημειώνουν οι αναλυτές.

Παρότι η S&P διατηρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης αμετάβλητες, η γεωγραφική σύστασή τους έχει αλλάξει. Ο οίκος υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το 2023 και το 2024 για τις χώρες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το εξωτερικό εμπόριο και όπου η εσωτερική αγορά real estate βρίσκεται σε απότομη διόρθωση, όπως είναι για παράδειγμα  η Γερμανία και η Ολλανδία.

S&P: Η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη ήρθε για να μείνει-2

Αντίθετα, αναβάθμισε τις προβλέψεις, ειδικά για το 2023, για τις χώρες όπου η μείωση του πληθωρισμού είναι ταχύτερη και η αγορά εργασίας αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν, όπως είναι η Ισπανία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με την S&P, ο καθοριστικός παράγοντας για τις προοπτικές ανάπτυξης του 2024 θα είναι η αγορά εργασίας. Μια αύξηση στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις που έχει στη ζήτηση η αύξηση των επιτοκίων, ενώ αντίθετα, εάν η αγορά εργασίας εξασθενίσει περισσότερο από ό,τι αναμένεται, τότε οι οικονομικές προβλέψεις ίσως χρειαστεί να υποβαθμιστούν.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η S&P υποβάθμισε αισθητά τις προβλέψεις της για το 2023, στο 5,6% από το 5,8%. Για το 2024 τον βλέπει στο 2,7%, ενώ  δεν περιμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιστρέψει στον στόχο του 2% παρά μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: «Πονεμένος αθλητής» όχι «μεγάλος ασθενής» η Γερμανία

Fitch: Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2024 επιδεινώνονται

UBS: Μόνο δύο αγορές ακινήτων είναι φούσκα – Διορθώθηκαν οι υπερβολές της πανδημίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News