Business & Finance Πέμπτη 14/09/2023, 14:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Μειώνει τα αποθεματικά των τραπεζών για να στηρίξει την οικονομία

Κίνα: Μειώνει τα αποθεματικά των τραπεζών για να στηρίξει την οικονομία

Σε μείωση των μετρητών που είναι αναγκασμένες να διατηρούν στα αποθεματικά τους οι τράπεζες προχώρησε η Κίνα, για δεύτερη φορά φέτος, καθώς προσπαθεί να στηρίξει την ασθενή ανάκαμψη της οικονομίας της, τονώνοντας τη ρευστότητα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη μείωση του δείκτη ελάχιστων αποθεματικών για όλες τις τράπεζες (εκτός από εκείνες που ακολουθούσαν δείκτη 5%), κατά 25 μονάδες βάσης, στο 7,4%, από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας έχει αρχίσει να «ξεφουσκώνει», καθώς βαθαίνει η κρίση στον τομέα των ακινήτων. Για να  στηρίξει την οικονομία, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν εντυπωσιάσει τους ξένους οικονομολόγους.

Η μείωση του δείκτη των αποθεματικών απελευθερώνει ρευστότητα των τραπεζών, επιτρέποντάς τους να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει θέσει έναν σχετικά συντηρητικό στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας, στο 5% φέτος. Ακόμα και έτσι, όμως, κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Krugman: Η Κίνα οδεύει προς μεγάλη πτώση – Ο πρόεδρος Xi δεν είναι αρκετά κομμουνιστής

Η Κίνα δεν θα γίνει ποτέ Νο1 – Γιατί δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ

Κίνα: Η ατμομηχανή του πλανήτη παραπαίει – Τι πήγε στραβά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News