Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 16:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών η δραστηριότητα των υπηρεσιών

Κίνα: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών η δραστηριότητα των υπηρεσιών

Μια ιδιωτική έρευνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας έδειξε ότι έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών τον Αύγουστο, καθώς μια σειρά μέτρων οικονομικής τόνωσης φάνηκε ανίκανη να αναζωπυρώσει τη ζήτηση των καταναλωτών.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών γενικών υπηρεσιών Caixin China (PMI) της Κίνας υποχώρησε στο 51,8 τον περασμένο μήνα από 54,1 τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν την Τρίτη η Caixin Media και η S&P Global. Μια ένδειξη πάνω από 50 δείχνει ανάπτυξη, ενώ οτιδήποτε κάτω από αυτό το επίπεδο δείχνει ύφεση.

«Η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνέπεσε με μια ασθενέστερη αύξηση στο σύνολο των νέων επιχειρήσεων. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν μέτρια και με ρυθμό που ήταν χαμηλότερος από τον μέσο όρο για το 2023 μέχρι σήμερα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους η Caixin και η S&P.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ασθενέστερη ξένη ζήτηση για κινεζικές υπηρεσίες, πρόσθεσαν, επικαλούμενοι στοιχεία για υποτονικές παραγγελίες στο εξωτερικό, όπως μεταδίδει το CNN.

Το αποτέλεσμα ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με τα επίσημα στοιχεία PMI του Αυγούστου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) της Κίνας, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση της ζήτησης για υπηρεσίες.

Σε σύγκριση με την επίσημη έρευνα, ο δείκτης Caixin/S&P εστιάζει σε μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιωτικές εταιρείες.

Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα του 2023 λόγω της άρσης των αυστηρών περιορισμών για την πανδημία, η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα έχει σταματήσει.

Από τον Απρίλιο, μια σειρά απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων και στατιστικών αναφορικά με τον πληθυσμό πυροδότησε ανησυχία ότι η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσει μια περίοδο με πολύ πιο αργή ανάπτυξη.

Έκτοτε, η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Κίνα δεν θα γίνει ποτέ Νο1 – Γιατί δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ

Κίνα: Απέφυγε για τώρα τη χρεοκοπία η Country Garden

Η κινεζική κρίση προκαλεί ρίγη στη Δύση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News