Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 14:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Υπόσχεση για στήριξη του κλάδου αιολικής ενέργειας – Οι κίνδυνοι

ΕΕ: Υπόσχεση για στήριξη του κλάδου αιολικής ενέργειας – Οι κίνδυνοι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδιά της να βοηθήσει τον κλάδο της αιολικής ενέργειας στην ΕΕ, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση και ο αυξημένος διεθνής ανταγωνισμός.

Η Κομισιόν θα θα επιδιώξει επίσης να επιταχύνει την αδειοδότηση των αιολικών έργων, ενώ θα επικεντρωσει τις προσπαθειές της στην αποσυμφόρηση της  παγκόσμια εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen. «Η αιολική βιομηχανία αποτελεί ένα success story της Ευρώπης, αλλά επί του παρόντος αντιμετωπίζει ένα μείγμα προκλήσεων», δήλωσε η ίδια στην ετήσια πολιτική ομιλία της. Ωστόσο, οι πλήρεις λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έγιναν γνωστές.

Η ΕΕ επιταχύνει τη μετάβαση στην εποχή των χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αναβαθμίζει την ενεργειακή της ασφάλεια σε ένα περιβάλλον υψηλότερων τιμών και υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης. Οι παραγωγοί ΑΠΕ αντιμετωπίζουν εμπόδια στη χρηματοδότηση και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι οποίες επιδιώκουν επίσης να γίνουν κόμβοι παραγωγής πράσινης ενέργειας. 

«Αυτό είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Από την αιολική ενέργεια έως τον χάλυβα, από τις μπαταρίες έως τα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι απολύτως σαφής: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής ενέργειας πρέπει να παράγεται στην Ευρώπη».

Τα προβλήματα 

Παρά τη μαζική ανάπτυξη των ΑΠΕ στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες αιολικής ενέργειας δέχονται πιέσεις λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών για τα εξαρτήματα, καθώς και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης των έργων. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ανεμογεννητριών στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν, επίσης, προβλήματα. Το αυξημένο κόστος επιβαρύνει την Vestas Wind Systems A/S, ενώ η Siemens Energy AG αναθεωρεί τη δραστηριότητά της στον τομέα της αιολικής ενέργειας εν μέσω προβλημάτων με τις τουρμπίνες της.

Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Κίνα θα καταλάβει την ευρωπαϊκή αγορά αιολικής ενέργειας με τον ίδιο τρόπο που έγινε κορυφαίος πάροχος για τα ηλιακά πάνελ.
«Είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει σε βασικά σημεία συμφόρησης για τη βιομηχανία, ώστε να μην επαναληφθεί η αποτυχία της ηλιακής ενέργειας στη μόνη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας που έχουμε κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Simone Tagliapietra από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αποτρέψουν μια κατάσταση όπου η Πράσινη Συμφωνία του μπλοκ για τη στήριξη της καθαρής ενέργειας θα ενισχύσει ακούσια τους ξένους παραγωγούς και θα καταστήσει την Ευρώπη ακόμη πιο εξαρτημένη από τις εισαγωγές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στην αντεπίθεση η Κομισιόν: Ξεκινά έρευνα για τις επιδοτήσεις ηλεκτροκίνησης στην Κίνα

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκαν τα σχέδια για αύξηση της χρήσης ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News