Business & Finance Πέμπτη 8/12/2022, 21:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιολική Ενέργεια: Η μείωσή της, η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την Ευρώπη

Αιολική Ενέργεια: Η μείωσή της, η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την Ευρώπη

Μετά το κρύο αυτής της εβδομάδας στην Ευρώπη, οι οπερέιτορς ηλεκτρικής ενέργειας στη γηραιά ήπειρο και στη Βρετανία προετοιμάζονται για το πώς θα επηρεάσει τις τιμές η μείωση της αιολικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες.

Μετά από ένα φθινόπωρο που ήταν πιο ήπιο από το κανονικό, το ψύχος του Δεκεμβρίου εκτίναξε τις τιμές στα ύψη. Οι προειδοποιήσεις για ελλείψεις αιολικής ενέργειας έχουν γίνει πιο πιθανές και η έλλειψη προμηθειών από αιολικά πάρκα της Βρετανίας, της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών πρόκειται να δοκιμάσει περαιτέρω τα δίκτυα.

«Θα είναι ακόμη χειρότερα την Κυριακή και τη Δευτέρα, με κάποιες ακραίες ωριαίες τιμές, ειδικά στη Βρετανία», δήλωσε ο Fabian Ronningen, αναλυτής της Rystad Energy.

Η τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία διαμορφώθηκε σήμερα στις 378,15 λίρες ανά μεγαβατώρα, η πιο ακριβή από την τελευταία ημέρα του Αυγούστου. Οι τιμές στη Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες είναι επίσης οι υψηλότερες εδώ και μήνες.

Aνησυχεί η απουσία ανέμων

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Βρετανία συρρικνώνεται 

Πηγές: ECMWF, GFS, Bloomberg

 

Οι χειριστές του δικτύου έχουν ενισχύσει τις προετοιμασίες ενόψει του διαστήματος που έρχεται και το οποίο μπορεί να είναι ο πιο δύσκολος χειμώνας που μπορεί να θυμηθεί κανείς. Στη Γαλλία και στη Βρετανία, ορισμένα νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για να μειώσουν την κατανάλωση. Ο φορέας εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου της Βρετανίας έχει πληρώσει σχεδόν 400 εκατομμύρια λίρες (487 εκατομμύρια δολάρια) για να γεμίσει τα αποθέματα άνθρακα. Οι αρχές στη Σουηδία και τη Φινλανδία επισήμαναν ότι ενδέχεται να προκύψουν διακοπές λόγω αιχμής της ζήτησης.

Η παραγωγή ανέμου θα φτάσει σε χαμηλό επίπεδο το Σαββατοκύριακο και θα αυξηθεί ξανά τη Δευτέρα. Όταν πραγματικά ξεκινήσει η ανάκαμψη και η ισορροπία των ροών διασύνδεσης, θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στη σταθερότητα των προμηθειών.

«Η Βρετανία μπορεί να χρειαστεί να εμπλακεί σε μια δαπανηρή διελκυστίνδα με την ηπειρωτική Ευρώπη για να εξασφαλίσει τις εισαγωγές», δήλωσε ο Glenn Rickson, αναλυτής της S&P Global Commodity Insights στο Λονδίνο. «Είναι η χαμηλή προοπτική ανέμου που προκαλεί ανησυχίες για ελλείψεις στην αγορά».

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κάτω από 500 μεγαβατώρες στη Βρετανία την Κυριακή το πρωί, σύμφωνα με το μετεωρολογικό μοντέλο του Bloomberg. Αυτό είναι μόλις το 2% της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας.

Η Γαλλία, η οποία χρησιμοποιεί τέτοιου είδους ενέργεια για τη θέρμανση των σπιτιών πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη, αύξησε την παραγωγή στα πυρηνικά εργοστάσιά της, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα για να αποφύγει τις υποχρεωτικές μειώσεις της ζήτησης, δήλωσε η Sabrina Kernbichler του S&P. Η χαμηλή βιομηχανική χρήση λόγω των υψηλών τιμών αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά μια πτώση των εισαγωγών θα μπορούσε να αναγκάσει το δίκτυο να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη ειδοποίηση Ecowatt για να ενθαρρύνει την εξοικονόμηση, έστω και για λίγες ώρες, είπε χαρακτηριστικά.

Η Electricite de France SA είναι έτοιμη να αυξήσει την πυρηνική διαθεσιμότητα στα 43 γιγαβάτ μέχρι τη Δευτέρα από περίπου 39,5 γιγαβάτ την Πέμπτη, αν και υπάρχουν κίνδυνοι περαιτέρω καθυστερήσεων, είπε η Kernbichler. Η πυρηνική διαθεσιμότητα της χώρας αυξήθηκε στο 63% το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Υπεράκτια αιολικά: Πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει πράσινος ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο

ΕΥ: Η Ελλάδα στις πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News