Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 11:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην αντεπίθεση η Κομισιόν: Ξεκινά έρευνα για τις επιδοτήσεις ηλεκτροκίνησης στην Κίνα

Στην αντεπίθεση η Κομισιόν: Ξεκινά έρευνα για τις επιδοτήσεις ηλεκτροκίνησης στην Κίνα

Έρευνα σχετικά με τις επιδοτήσεις που δόθηκαν σε εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα πρόκειται να διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη τη δυσκολία του ευρωπαϊκού μπλοκ να ανταγωνιστεί δίκαια στην αγορά της ηλεκτροκίνησης. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα θωράκισης και επανατοποθέτησης της Ευρώπης στη διεθνή εμπορική σκηνή και ενδεχομένως για μια κίνηση απο-παγκοσμιοποίησης.

Ειδικότερα, στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union), η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι η παγκόσμια αγορά έχει «πλημμυρίσει» από φθηνά κινεζικά αυτοκίνητα. «Η τιμή τους διατηρείται τεχνητά χαμηλά με τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό παραμορφώνει την αγορά μας», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Και εφόσον δεν δεχόμαστε αυτή την στρέβλωση από το εσωτερικό της αγοράς μας, δεν την δεχόμαστε και από το εξωτερικό», σημείωσε.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε επίσης: «Η Ευρώπη είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό. Όχι στον αγώνα προς τον πάτο». 

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση την Κομισιόν έγινε μετά από μήνες πίεσης από τη Γαλλία και εταίρους της στην αυτοκινητοβιομηχανία, που ζητούσαν αντίδραση στην αύξηση των εισαγωγών φθηνών κινεζικών αυτοκινήτων. Τώρα, η έρευνα θα διενεργηθεί παρά τις ανησυχίες για αντίποινα από την Κίνα. 

Ειδικότερα, μια τέτοια είδους έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών στα κινέζικα οχήματα, εφόσον κριθεί ότι πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές προκειμένου να «ρίξουν» τις ανταγωνιστικές εταιρείες στην Ευρώπη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της Ένωσης

ΕΕΣ: Η βιομηχανία μπαταριών της ΕΕ υστερεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό – Τι πρέπει να γίνει

Η κινεζική κρίση προκαλεί ρίγη στη Δύση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News