Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 15:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρόταση Κομισιόν για ενιαία αγορά φαρμάκων – Αντιδρούν οι φαρμακοβιομηχανίες

Η πρόταση Κομισιόν για ενιαία αγορά φαρμάκων – Αντιδρούν οι φαρμακοβιομηχανίες

Το προσχέδιο της πολυαναμενόμενης πρότασης για τις πιο ριζικές αλλαγές που έχουν γίνει στον φαρμακευτικό κλάδο την τελευταία εικοσαετία δημοσίευσε η Κομισιόν. Η πρόταση αυτή ενδέχεται να εντείνει τις αντιδράσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης, οι οποίες ήδη προειδοποιούν ότι θα επενδύσουν αλλού.

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν προτείνει ελάχιστη περίοδο κανονιστικής προστασίας 8 ετών για τα φάρμακα, από 10 που εφαρμόζεται τώρα. Ωστόσο, η αποκλειστικότητα των φαρμακευτικών μπορεί να παραταθεί για δύο επιπλέον χρόνια, εάν λανσάρουν τα νέα τους φάρμακα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. εντός δύο ετών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στόχοι της πρότασης είναι οι εξής:

  • Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς φαρμάκων που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά φάρμακα
  • Διατήρηση ενός ελκυστικού και φιλικού προς την καινοτομία πλαισίου για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη
  • Δραστική μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, με την επιτάχυνση των διαδικασιών, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος έγκρισης των φαρμάκων, ώστε αυτά να φθάνουν ταχύτερα στους ασθενείς
  • Ενίσχυση της διαθεσιμότητας και διασφάλιση ότι τα φάρμακα μπορούν πάντα να παρέχονται στους ασθενείς, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους στην ΕΕ
  • Αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) και της παρουσίας φαρμακευτικών προϊόντων στο περιβάλλον μέσω της προσέγγισης «Μία υγεία»
  • Παραγωγή πιο βιώσιμων από περιβαλλοντική άποψη φαρμάκων.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Κομισιόν εστιάζει ιδίως στη διασφάλιση πρόσβασης των Ευρωπαίων σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, αλλά και στην εξομάλυνση των διαφορών στις τιμές και στην πρόσβαση κατά μήκος των κρατών-μελών της Ε.Ε. Σύμφωνα με την ίδια, βάσει του νέου συστήματος κινήτρων εκτιμάται πως περίπου 70 εκατ. επιπλέον πολίτες του μπλοκ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Κυριακίδου συμπλήρωσε πως ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων, διατηρώντας παράλληλα την ελκυστικότητα της Ευρώπης για επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο.

Αντιδρούν οι φαρμακευτικές

Μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Bayer και της Novo Nordisk, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας έχουν εκφράσει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες την αντίθεσή τους στις μεταρρυθμίσεις. Υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο από το προσδοκώμενο, καθώς η Ευρώπη θα «μένει εκτός» των νέων θεραπειών.

Η GSK σχολίασε σήμερα ότι η Ε.Ε. οφείλει «να ρυθμίσει υπέρ της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», διότι οι εταιρείες «έχουμε επιλογές σχετικά με το πού εστιάζει το κεφάλαιο και οι πηγές μας».

Στις αρχές Φεβρουαρίου, όσο το σχέδιο βρισκόταν σε διαβούλευση, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Ενώσεων και Βιομηχανιών (EFPIA) είχαν αποστείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας ανησυχίες για το νέο θεσμικό πλαίσιο. 

Οι φορείς ζητούσαν την επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου, υποστηρίζοντας ότι διακυβεύεται το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

SOS από την φαρμακευτική βιομηχανία: Επιστολή ΣΦΕΕ σε Μητσοτάκη για το σχέδιο Κομισιόν

Από την ιτιά και τον Ιπποκράτη, σε κάθε σπίτι: 10 χρήσεις της ασπιρίνης που δεν γνωρίζατε

Τι περιμένει η Ελλάδα από τις business της κάνναβης: Εγκαινιάστηκε η πρώτη μονάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News