Business & Finance Πέμπτη 30/03/2023, 14:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Von der Leyen: Σκληραίνει η στάση της Κίνας – Πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Von der Leyen: Σκληραίνει η στάση της Κίνας – Πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Για σύσφιγξη της εγχώριας πολιτικής στην Κίνα και την είσοδό της σε μία νέα εποχή ελέγχου και ασφάλειας προειδοποίησε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία όμως προέτρεψε το μπλοκ να «απαντήσει» με μείωση της έκθεσής του σε κλάδους κρίσιμης σημασίας και όχι με πλήρη απεξάρτηση από τη χώρα.

Ενόψει της επίσκεψής της μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Emanuel Macron την επόμενη εβδομάδα στην Κίνα, η von der Leyen τόνισε τη σημασία διασφάλισης διπλωματικής σταθερότητας και ανοιχτών διόδων επικοινωνίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς.

«Πιστεύω δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε προς όφελος της Ευρώπης να αποσυνδεθεί από την Κίνα. Οι σχέσεις μας δεν είναι ούτε μαύρες ούτε άσπρες και οι απάντησή μας δεν μπορεί να είναι τίποτα από τα δύο. Εξ ου και οφείλουμε να εστιάσουμε στην άμβλυνση των κινδύνων όχι στην αποσύνδεση», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, παρότι οι ΗΠΑ ασκούν πίεση για αυστηρότερη στάση της Ε.Ε. εναντίον της Κίνας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping «ουσιαστικά θέλει να καταστήσει την Κίνα το ισχυρότερο κράτος διεθνώς. Βλέπουμε εδώ και αρκετό καιρό μια πολύ συνειδητή σύσφιγξη της συνολικής στρατηγικής στάσης της Κίνας. Και πλέον συνδυάζεται με αύξηση όλο και πιο αποφασιστικών δράσεων», τόνισε η von der Leyen.

Έλεγχος των επενδύσεων

Στο πλαίσιο της ομιλίας της σήμερα, η von der Leyen τόνισε ότι εξερευνάται η δημιουργία ενός νέου εργαλείου για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών επενδύσεων στο εξωτερικό με εστίαση σε συγκεκριμένους τομείς. «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι το κεφάλαιο, η εξειδίκευση και η γνώση των επιχειρήσεών μας δεν αξιοποιούνται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών σε όσους είναι επίσης συστημικοί ανταγωνιστές», εξήγησε.

Το εργαλείο αυτό, για το οποίο οι προτάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του 2023, θα εστιάζει σε ένα μικρό αριθμό ευαίσθητων τεχνολογιών. Η διαρροή επενδύσεων σε αυτές τις τεχνολογίες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, δήλωσε η von der Leyen. Ειδικότερα, εξήγησε πως θα πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι σε κλάδους όπως η οικονομία και το εμπόριο, αλλά να ενισχυθεί η συνεργασία σε ό,τι αφορά το κλίμα, την υγεία και τη βιοποικιλότητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Δέσμευση von der Leyen για εύρεση λύσης απέναντι στις πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Το πράσινο σχέδιο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: Αυτή είναι η απάντηση στις ΗΠΑ

Ανοιχτός πόλεμος με το TikTok: Πληθαίνουν οι χώρες που «διαγράφουν» την εφαρμογή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News