Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 19:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο λογαριασμός της φυγής από τη Ρωσία: 100 δισ. για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Ο λογαριασμός της φυγής από τη Ρωσία: 100 δισ. για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Τουλάχιστον στα 100 δισ. ευρώ ανέρχεται η ζημία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λόγω της μείωσης των δραστηριοτήτων τους στη ρωσική αγορά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι επιχειρήσεις διέκοψαν ή μείωσαν την παρουσία τους στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα των πιέσεων από επενδυτές και καταναλωτές. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήγαγαν οι Financial Times ανάμεσα σε εταιρικά αποτελέσματα 600 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι 176 από αυτές κατέγραψαν ζημίες μετά την πώληση, το κλείσιμο ή τη μείωση των δραστηριοτήτων τους στη χώρα.

Μεγαλύτερες ζημίες σημείωσαν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά, τρεις εταιρείες, η BP, η Shell και η TotalEnergies, επιβαρύνθηκαν κατά 40,6 δισ. ευρώ. Βέβαια, οι απώλειες αυτές υπεραντισταθμίστηκαν χάρη στις υψηλότερες τιμές ενέργειας, οι οποίες και έφεραν υπερκέρδη.

Εξαιρώντας τους δύο αυτούς τομείς, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι επιχειρήσεις χημικών και αυτοκινήτων της Γερμανίας.

Σημειώνεται, όμως, ότι ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν διέκοψαν πλήρως τους δεσμούς τους με τη Ρωσία. Σύμφωνα με έρευνα του Yale, τουλάχιστον οι μισές από τις 1.000 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να φύγουν από τη Ρωσία κατάφεραν να φύγουν χωρίς επιπλοκές.

«Ακόμη κι αν μια εταιρεία χάσει πολλά χρήματα φεύγοντας από τη Ρωσία, όσοι μένουν κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο», δήλωσε στους Financial Times ο Nabi Abdullaev, partner στη συμβουλευτική Control Risks. «Φαίνεται ότι η γρήγορη και πλήρης απομάκρυνση ήταν η καλύτερη στρατηγική για όσες επιχειρήσεις κλήθηκαν στην αρχή του πολέμου να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Όσο ταχύτερα έφευγε κανείς, τόσο μικρότερο το κόστος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μετά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Danone και της Carlsberg τον περασμένο μήνα, οι ειδικοί φοβούνται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα «δυσκολέψει» τα πράγματα για τις εταιρείες που αποφασίζουν τώρα να φύγουν από τη χώρα.

Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία ετοιμάζεται να εγκρίνει νέους κανόνες, οι οποίοι βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα το ρωσικό κράτος ως αγοραστή των επιχειρήσεων σε στρατηγικούς τομείς, οι οποίες φεύγουν από τη χώρα.

Συνολικά, όμως, τα τιμωρητικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της φυγής ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αυξάνονται. Για παράδειγμα, από τον Δεκέμβριο του 2022 η Ρωσία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις αυτές να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε 50% χαμηλότερη τιμή. Ως αποτέλεσμα, οι Ρώσοι επιχειρηματίες σπεύδουν να εξασφαλίσουν περιουσιακά στοιχεία σε προνομιακή τιμή. Παράλληλα, η γραφειοκρατία καθυστερεί τις επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

SOS από τις δυτικές εταιρείες που έμειναν Ρωσία – Γιατί δεν φεύγουν;

Η Ρωσία αναλαμβάνει τον «προσωρινό» έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Danone και της Carlsberg

Η ρωσική οικονομία παραπαίει: Τα τέσσερα εντονότερα σημάδια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News