Business & Finance Παρασκευή 2/12/2022, 15:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο σφυρί το σούπεργιοτ του «σκοτεινού πρίγκιπα»: Τα έσοδα θα γυρίσουν στην Ουκρανία

Στο σφυρί το σούπεργιοτ του «σκοτεινού πρίγκιπα»: Τα έσοδα θα γυρίσουν στην Ουκρανία

Τουλάχιστον εννιά μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πώληση ρωσικού περιουσιακού στοιχείου εκ μέρους της Ουκρανίας. Ο λόγος για το υπερπολυτελές γιοτ του Viktor Medvedchuk, ενός Ουκρανού φιλορώσου ολιγάρχη και στενού φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων.

Το γιοτ αξίας 200 εκατ. δολαρίων και μήκους 92,5 μέτρων κατασχέθηκε στην Κροατία πριν από μερικούς μήνες και έκτοτε το αρμόδιο δικαστήριο στη χώρα έκρινε ότι θα πρέπει να μεταφερθεί στην ουκρανική αρχή διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Η τελευταία με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι «θα διατηρήσει την οικονομική του αξία, πουλώντας το σε δημοπρασία».

Ο 68 χρονος Medvedchuk, φιλορώσος πολιτικός στην Ουκρανία, συνελήφθη τον Απρίλιο και παραδόθηκε στις ρωσικές αρχές τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων. Τον αποκαλούν «σκοτεινό πρίγκιπα» της ουκρανικής πολιτικής σκηνής λόγω των σχέσεών του με τη Ρωσία. Μάλιστα, ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του, Daria.

Το γιοτ

Το γιοτ, με το όνομα Royal Romance, δημιουργήθηκε από την εταιρεία κατασκευής σούπεργιοτ Feadship το 2015. Έχει καμπίνες για 14 φιλοξενούμενους και χώρο για πλήρωμα 21 μελών. Επίσης, διaθέτει μία πισίνα μήκους 12 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, της οποίας το νερό φαίνεται να ρέει από την πρύμνη.

Στο σφυρί το σούπεργιοτ του «σκοτεινού πρίγκιπα»: Τα έσοδα θα γυρίσουν στην Ουκρανία-1
φωτ. superyachts.com

Η αρμόδια ουκρανική αρχή διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων δήλωσε ότι ειδική ομάδα της κυβέρνησης με αποστολή «τον εντοπισμό, παρακολούθηση και διαχείριση των στοιχείων που είναι αποτέλεσμα διαφθοράς», είχε απεσταλμένους στην Κροατία. Αυτοί «ήλεγξαν το κατασχεμένο γιοτ που ανήκε σε μέλη της οικογένειας ενός πολιτικού και ενός εκ των ηγετών μίας πολιτικής δύναμης που έχει αποκλειστεί από την Ουκρανία».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Τι γίνεται με τα γιοτ και τις βίλες των Ρώσων μεγιστάνων μετά την κατάσχεση;

«Έχω γιοτ άρα υπάρχω»: Γιατί είναι σύμβολο στάτους για τους Ρώσους ολιγάρχες

Ο Αλίσερ Ουσμάνοφ έχασε το Dilbar: Όταν ο «σκληρός» της Ρωσίας εντυπωσίαζε τα Χανιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News