Business & Finance Τρίτη 23/08/2022, 18:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Axioma: 63 προσφορές για το κατασχεμένο γιοτ του Ρώσου κροίσου

Axioma: 63 προσφορές για το κατασχεμένο γιοτ του Ρώσου κροίσου

Συνολικά 63 προσφορές υποβλήθηκαν για την αγορά του πολυτελούς γιοτ που άλλοτε βρισκόταν στην περιουσία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Dmitry Pumpyansky. Το Axioma, ένα πενταώροφο γιοτ 72 μέτρων, είναι το πρώτο περιουσιακό στοιχείο που μετά την κατάσχεση στο πλαίσιο των κυρώσεων δίνεται σε πλειοδοσία.

Το Axioma κατασχέθηκε τον Μάρτιο στη Μεσόγειο, αφότου η JP Morgan ισχυρίστηκε ότι ο ιδιοκτήτης του, Dmitrievich Pumpyansky, δεν πλήρωσε δάνειο 20,5 εκατ. ευρώ. Είναι κατά κάποιον τρόπο ένα πλωτό παλάτι, το οποίο μεταξύ άλλων έχει πισίνα infinity και κινηματογράφο 3D.

Μέχρι στιγμής, τα ποσά των προσφορών δεν έχουν κοινοποιηθεί και θα γίνουν γνωστά μόνο αφότου ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Το δάνειο της JP Morgan χορηγήθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2021 και εγγυητής του ήταν ο Pumpyansky. Λίγες ημέρες μετά την εισβολή, ο δισεκατομμυριούχος μετέφερε το χρέος του σε μία μητρική εταιρεία σε άλλο άτομο, ενώ η JP Morgan απαιτούσε αποπληρωμή.

Ο Pumpyansky βρέθηκε στην ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων στις 10 Μαρτίου και μετά από πέντε ημέρες στη βρετανική λίστα. Όπως αντίστοιχα κινήθηκαν και άλλοι δισεκατομμυριούχοι, έτσι και ο Pumpyansky έσπευσε να μεταφέρει τα μεγάλα περιουσιακά του στοιχεία. Ενδεικτικά, πούλησε το μερίδιό του στην TMK PJSC, την μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής ατσάλινων αγωγών, και έφυγε από το διοικητικό της συμβούλιο. Εκτιμάται πως η περιουσία του ανέρχεται στα 1,8 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρώσοι ολιγάρχες: Το πρώτο πωλητήριο για τα κατασχεμένα σκάφη

Ο Αλίσερ Ουσμάνοφ έχασε το Dilbar: Όταν ο «σκληρός» της Ρωσίας εντυπωσίαζε τα Χανιά

Τι γίνεται με τα γιοτ και τις βίλες των Ρώσων μεγιστάνων μετά την κατάσχεση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News