Business & Finance Πέμπτη 30/03/2023, 15:23
GZERO

Κυρώσεις: Η Ρωσία βλέπει (επιτέλους) τα πρώτα πλήγματα

Κυρώσεις: Η Ρωσία βλέπει (επιτέλους) τα πρώτα πλήγματα

Μπορεί να πήρε λίγο περισσότερο από το προσδοκώμενο, αλλά η ρωσική οικονομία άρχισε επιτέλους να εμφανίζει «ρωγμές» από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Για αρκετούς μήνες πέρυσι, φαινόταν πως η ρωσική οικονομία δεν είχε επιβαρυνθεί από τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις δυνάμεις της Δύσης. Ωστόσο, το πλήγμα των κυρώσεων – εκ των οποίων αρκετές επιβλήθηκαν μόλις τους τελευταίους μήνες έπειτα από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμμάχων – άρχισε τώρα να εμφανίζεται στη ρωσική οικονομία, όπως σημειώνει το GZERO.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του 2022 συντήρησαν τη ρωσική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται λιγότερο από το προσδοκώμενο, κατά 1,1%. Αρχικά, αρκετοί αναλυτές ανέμεναν ύφεση έως 15%.

Παράλληλα, η Ευρώπη δυσκολεύτηκε να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες συνέχιζαν να τροφοδοτούν με χρήματα τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Επίσης, το πλαφόν, που επέβαλαν η G7 και η Ε.Ε. στο φυσικό αέριο, εφαρμόστηκε στις 22 Δεκεμβρίου μαζί με το μπλόκο της Ε.Ε. στη μεταφορά πετρελαίου διά θαλάσσης.

Πλέον, μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ε.Ε. είναι οι ΗΠΑ, ενώ πριν τον πόλεμο περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών προερχόταν από τη Ρωσία έναντι του 13% από τις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα του Κρεμλίνου από την ενέργεια υποχώρησαν κατά σχεδόν 50% το πρώτο δίμηνο του 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ταυτόχρονα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στη χώρα αυξάνεται, όσο το Κρεμλίνο συνεχίζει να ενισχύει τον δικό της στρατό και τον αντίστοιχο τομέα του συμμάχου του, του Ιράν, σύμφωνα με το GZERO

Επιπλέον, το brain drain που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της φυγής ταλαντούχων Ρώσων επαγγελματιών από τη χώρα καταφέρει πλήγμα στην παραγωγικότητα. Ακόμα και η πολιτική ελίτ της Ρωσίας παραδέχεται πλέον πως οι προοπτικές είναι ζοφερές, με τον ολιγάρχη Oleg Deripaska να προειδοποιεί ότι τα χρήματα της χώρας ενδέχεται να έχουν στερέψει μέχρι του χρόνου, εάν οι σύμμαχοι δεν βοηθήσουν.

Στο μεταξύ, η Κίνα και η Ινδία συνεχίζουν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, αν και σε εκπτωτικές τιμές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από GZERO

Διαβάστε επίσης:

Το μυστήριο του εγκαταλελειμμένου σκάφους Έλληνα επιχειρηματία: Το αγόρασε Ρώσος – Κανείς δεν το θέλει

Ευρώπη: Το κυνήγι της περιουσίας των Ρώσων – Πόσα έχει δεσμεύσει η Ελλάδα

Ρωσία: Χρησιμοποιεί ακόμη το «τοξικό» ευρώ και δολάριο στις εξαγωγές της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News