Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 08:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα επαγγελματικά ταξίδια; Οι αεροπορικές ακόμα ελπίζουν

Τέλος στα επαγγελματικά ταξίδια; Οι αεροπορικές ακόμα ελπίζουν

Συνεχώς «αναβάλλεται» η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών στην Ευρώπη. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι μεγαλύτερες αεροπορικές της ηπείρου βασίζονταν στους επαγγελματίες να επιστρέψουν στους αιθέρες. Κι όμως, μέχρι στιγμής, λίγοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να ταξιδεύουν.

Μόλις πριν δύο χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa προέβη στην υπεραισιόδοξη πρόβλεψη ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα επανέλθουν κατά το 90%, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος κουράστηκε από τις τηλεδιασκέψεις. Ωστόσο, η μεγαλύτερος αεροπορικός όμιλος της Ευρώπης έχει ανακάμψει μέχρι στιγμής μόλις κατά 60% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την πανδημία, ενώ στοχεύει να φτάσει στο 70% μέχρι το τέλος του έτους.

Αντίστοιχες τάσεις «βλέπει» και η British Airways. Ο διευθύνων σύμβουλος του μητρικού ομίλου IAG, Luis Gallego, δήλωσε ότι η πρόοδος είναι βραδύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν στην αρχή του χρόνου.

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Ben Smith, εκτιμά πως η γαλλική εγχώρια αγορά δεν θα ανακάμψει ποτέ στα πρότερα επίπεδα.

Πέφτει το «revenge travel»

Οι λόγοι ποικίλουν, αλλά σε κάθε περίπτωση συνδυαστικά δημιουργούν ένα τείχος εμποδίων, τα οποία οι αεροπορικές δυσκολεύονται να προσπεράσουν. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, διότι όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους συνήθως πληρώνουν περισσότερο – κλείνουν εισιτήρια κοντά στην ημερομηνία της πτήσης ή επιλέγουν ακριβότερα εισιτήρια, ώστε να διασφαλίσουν κάποια ευελιξία.

Συνολικά, πρόκειται για πελάτες που αφήνουν περισσότερα χρήματα από όσους ταξιδεύουν για αναψυχή, οι οποίοι επανήλθαν δυναμικά από τα χαμηλά της πανδημίας. Επίσης, οι αεροπορικές «ποντάρουν» στην επιστροφή τους, καθώς το λεγόμενο «revenge travel», τα ταξίδια που έκαναν όσοι ήθελαν διακαώς να φύγουν μετά τον διετή εγκλεισμό, έχει αρχίσει να πέφτει.

Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επαγγελματικά ταξίδια, κάνοντας πιο μόνιμες αλλαγές. Άλλες για να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα, κάποιες επειδή δέχονται πίεση για μείωση των ρύπων και σε ορισμένες περιπτώσεις οι επενδύσεις σε λογισμικά για τηλεδιασκέψεις αποδείχθηκαν πιο αποδοτικές και εύκολες. Επίσης, η τηλεργασία αχρήστευσε σε έναν βαθμό τις μετακινήσεις.

Παρότι οι περισσότερες αεροπορικές αναμένουν ότι τα επαγγελματικά ταξίδια δεν θα επανέλθουν πλήρως στα επίπεδα προ-πανδημίας, οι προσδοκίες φτάνουν έως και το 85%. Μέχρι στιγμής, στη Γερμανία είναι μόνο περίπου στο 60%, στην Ιαπωνία στο 70% και το ανώτατο παρατηρείται στις ΗΠΑ με 80%.

O Gallego της IAG δήλωσε πάντως ότι τα επαγγελματικά ταξίδια ανέκαμψαν ταχύτερα στην ισπανική Iberia σε σύγκριση με την British Airways, διότι οι Ισπανοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία νωρίτερα από τους Βρετανούς. Σχολίασε επίσης ότι τα πολυήμερα ταξίδια επανέρχονται ταχύτερα από τα πιο σύντομης διάρκειας.

Η εικόνα μέχρι το τέλος του έτους

Σε ενημέρωση αναλυτών, η Lufthansa δήλωσε πρόσφατα ότι βάσει ερευνών και δημοσκοπήσεων πελατών αναμένεται αύξηση μέχρι το τέλος του έτους λόγω της άρσης των περιορισμών σε Κίνα και Ιαπωνία και της σταδιακής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Από την πλευρά του ο Smith της Air France-KLM σχολίασε ότι αμέσως μετά την πανδημία υπήρξε αύξηση στα επιχειρηματική ταξίδια, αλλά τώρα η ανάπτυξη έχει σχεδόν μηδενιστεί. Δήλωσε, όμως, ότι η Air France είχε ανέκαθεν υψηλό ποσοστό επιβατών στις premium καμπίνες, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζει σε έναν βαθμό τη χαμηλή κίνηση στα επαγγελματικά ταξίδια.

Ο Gallego της IAG δήλωσε ότι αναμένει κάποια ανάκαμψη αυτό τρίμηνο, καθώς μειώνεται η κίνηση στα αεροδρόμια και έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο να πετύχει κανείς το «χάος» του καλοκαιριού.

Συνολικά, οι αεροπορικές δηλώνουν πως βλέπουν κάποια πρόοδο, ενώ οι επικεφαλής ενθαρρύνονται από όσους ταξιδιώτες επιλέγουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με επαγγελματικά ταξίδια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η αρχή του τέλους των υπερηχητικών ταξιδιών: Ένα μικρό κομμάτι μέταλλο προσγείωσε για πάντα το «λευκό πουλί»

Πώς επιβιώνουν οι ρωσικές αεροπορικές – Οι δημιουργικές λύσεις και ο στόλος «Φρανκενστάιν»

Lufthansa: Πρόβλεψη για κέρδη που θα ξεπεράσουν τα προ-πανδημίας επίπεδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News