Σαν Σήμερα Τρίτη 25/07/2023, 07:16
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η αρχή του τέλους των υπερηχητικών ταξιδιών: Ένα μικρό κομμάτι μέταλλο προσγείωσε για πάντα το «λευκό πουλί»

Η αρχή του τέλους των υπερηχητικών ταξιδιών: Ένα μικρό κομμάτι μέταλλο προσγείωσε για πάντα το «λευκό πουλί»

25 Ιουλίου 2000

Ένα υπερηχητικό αεροπλάνο Concorde της Air France πέφτει λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού, σκοτώνοντας τα 109 άτομα που επέβαιναν σε αυτό καθώς και 4 άτομα στο έδαφος. Έως εκείνη τη στιγμή, το γρηγορότερο επιβατικό αεροπλάνο του κόσμου, που έκανε το ταξίδι Παρίσι-Νέα Υόρκη σε κάτι παραπάνω από 3 ώρες (για όσους είχαν να πληρώσουν τα 10.000 δολάρια του εισιτηρίου) δεν είχε καμία συντριβή στο ιστορικό του. Όμως το δυστύχημα αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για τα υπερηχητικά ταξίδια.

Η αρχή του τέλους των υπερηχητικών ταξιδιών: Ένα μικρό κομμάτι μέταλλο προσγείωσε για πάντα το «λευκό πουλί»-1
φωτ.: AP

Την μοιραία αυτή μέρα, το Concorde πραγματοποιούσε charter πτήση, μεταφέροντας 100 Γερμανούς ταξιδιώτες στις ΗΠΑ, για μία κρουαζιέρα στην Καραϊβική.

Όμως καθώς το αεροπλάνο ανέπτυσσε ταχύτητα για την απογείωση στον διάδρομο του αεροδρομίου, φάνηκε αμέσως ότι κάτι πήγαινε στραβά. Ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είδε καπνό και φλόγες να βγαίνουν από το αεροσκάφος και ειδοποίησε το πλήρωμα. Όμως, το Concorde είχε ήδη φτάσει σε ταχύτητα V1 και δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την απογείωση.

Το αεροπλάνο σηκώθηκε από το έδαφος, αλλά δεν είχε σχεδόν καθόλου ώθηση από τον κινητήρα 2, ενώ ο κινητήρας 1 υπολειτουργούσε.

Στο πιλοτήριο ήχησαν συναγερμοί φωτιάς και οι πιλότοι δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι το σύστημα προσγείωσης του αεροπλάνου δεν μπορούσε να μαζευτεί, ενώ η ταχύτητα πτήσης δεν ήταν η κανονική.

Ο κυβερνήτης προσπάθησε να φτάσει στο αεροδρόμιο του Bourget, για αναγκαστική προσγείωση. Όμως πριν περάσει 1,5 λεπτό από την απογείωση, η πτήση 4590 συνετρίβη πάνω στο ξενοδοχείο «La Patte d’Oie».

Η αρχή του τέλους των υπερηχητικών ταξιδιών: Ένα μικρό κομμάτι μέταλλο προσγείωσε για πάντα το «λευκό πουλί»-2
φωτ.: AP

Ερευνητές διαπίστωσαν, εκ των υστέρων, ότι το τραγικό δυστύχημα είχε προκληθεί εξαιτίας ενός λεπτού κομματιού μετάλλου που είχε πέσει στον διάδρομο του αεροδρομίου από το αεροπλάνο που είχε απογειωθεί αμέσως πριν.

Εκείνο το αεροπλάνο, ένα DC-10 της Continental Airlines, συνέχισε το ταξίδι του χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όμως κατά την τροχοδρόμηση του Concorde, το λάστιχο της ρόδας του έσκασε, λόγω του μετάλλου των 40 εκατοστών. Ένα κομμάτι ελαστικού, βάρους 4,5 κιλών, εκσφενδονίστηκε και χτύπησε τη δεξαμενή καυσίμων που βρισκόταν κάτω από το φτερό. Ακολούθησε έκρηξη και φωτιά, η οποία  κατέστρεψε το φτερό, την ώρα που οι πιλότοι πάλευαν να ελέγξουν το αεροπλάνο.

Μετά το δυστύχημα, όλα τα Concorde προσγειώθηκαν, για να γίνουν αλλαγές στα λάστιχα, το σύστημα προσγείωσης και τις δεξαμενές καυσίμων.

Ο στόλος επέστρεψε στους αιθέρες το 2001, αλλά η εμπιστοσύνη των επιβατών στο «l’oiseau blanc», το «λευκό πουλί», είχε κλονιστεί. Ακολούθησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που έπληξαν τον ενθουσιασμό για τα ταξίδια συνολικά. Και έτσι, το 2003, το Concorde αποσύρθηκε εντελώς, δίνοντας τέλος στην εποχή των υπερηχητικών ταξιδιών.

Ένα χρόνο μετά, η Continental Airlines κρίθηκε εγκληματικά υπεύθυνη για το δυστύχημα και ο μηχανικός που ευθυνόταν για την κακή τοποθέτηση του μοιραίου μετάλλου κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σαμπάνια, χαβιάρι και κλεμμένα μαχαιροπήρουνα: Η ζωή σε ταχύτητα 2 Μαχ

Τέλος το χαβιάρι στα 55.000 πόδια: Όταν προσγειώθηκε το «όμορφο πουλί»

Τα μυστικά του A380: Όσα δεν βλέπει ποτέ ο επιβάτης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News