Business & Finance Τρίτη 1/08/2023, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Voyager μπορεί να έχει πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης κατά τη διαδικασία πτώχευσης

Η Voyager μπορεί να έχει πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης κατά τη διαδικασία πτώχευσης

Η Voyager Digital Holdings Inc. μπορεί να έχει πέσει θύμα χάκερ ακριβώς τη στιγμή που άνοιξε εκ νέου την πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων της, ώστε οι πελάτες να μπορέσουν να ανακτήσουν τα χρήματά τους στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εκκαθάρισης υπό δικαστική εποπτεία, δήλωσε ένας δικηγόρος της πτωχευμένης εταιρείας.

Η Voyager άνοιξε εκ νέου την πλατφόρμα της για 30 ημέρες για να επιτρέψει στους πελάτες να ανακτήσουν τυχόν εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία, μετά από μήνες προσπαθειών συγκέντρωσης κεφαλαίων υπό δικαστική εποπτεία για την αποπληρωμή των πελατών και άλλων πιστωτών. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι πελάτες μπόρεσαν να αποσύρουν περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 490 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή σχεδόν το 80% των διαθέσιμων, δήλωσε ο δικηγόρος Darren Azman στον δικαστή που επιβλέπει την υπόθεση του Κεφαλαίου 11 στο Μανχάταν.

Η πιθανή παραβίαση έχει αναφερθεί στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και διερευνάται από τους αρμόδιους που επιβλέπουν την εκκαθάριση της εταιρείας, δήλωσε ο Azman κατά τη διάρκεια της σύντομης ακρόασης στο δικαστήριο.

Οι πελάτες έχουν πληγεί από διάφορες απάτες με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στα ψηφιακά τους πορτοφόλια, σύμφωνα με τον Azman. Συνήθως, οι απατεώνες δημιουργούν έναν ψεύτικο ιστότοπο που ισχυρίζεται ότι οι πελάτες της Voyager μπορούν να αυξήσουν την πληρωμή τους συνδέοντας τους λογαριασμούς τους που δεν είναι της Voyager με έναν νέο λογαριασμό. Μόλις δημιουργηθεί ο νέος λογαριασμός, τα πορτοφόλια αδειάζουν, δήλωσε ο Azman.

Αν και είναι πολύ λίγοι δυστυχώς υπάρχουν θύματα σε κάποια από τις απάτες, πρόσθεσε.

«Είναι ντροπή», δήλωσε ο δικαστής του πτωχευτικού δικαστηρίου των ΗΠΑ Michael Wiles κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διεξήχθη τηλεφωνικά. «Δεν ξέρω τι να πω. Μετά από όλα όσα έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι».

Η Voyager είναι η πρώτη από μια σειρά πτωχευμένων εταιρειών κρυπτονομισμάτων που αρχίζουν να επιστρέφουν χρήματα στους πιστωτές και τους πελάτες. 

Τον Απρίλιο, η Binance.US τερμάτισε μια συμφωνία για την αγορά της πλατφόρμας, μειώνοντας αυτό που θα μπορούσαν να ανακτήσουν οι πελάτες. Εκείνη την εποχή, οι υπάλληλοι της Voyager εκτιμούσαν ότι οι πελάτες θα μπορούσαν να πάρουν πίσω περίπου το 36% των οφειλομένων, ή περισσότερο από το 60% εάν η εταιρεία κέρδιζε μια δικαστική διαμάχη με την άλλη πτωχευμένη εταιρεία, την FTX Trading. Η Voyager διέθετε μόνο περίπου 630 εκατομμύρια δολάρια για να ικανοποιήσει απαιτήσεις λογαριασμών ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. 

Η Voyager ιδρύθηκε το 2018 και αναπτύχθηκε ραγδαία, φθάνοντας στο αποκορύφωμά της με 3,5 εκατομμύρια χρήστες και περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως δείχνουν τα δικαστικά αρχεία. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News