Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματισμό της ανωνυμίας στην αγορά των crypto προτείνουν ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ

Τερματισμό της ανωνυμίας στην αγορά των crypto προτείνουν ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ

Η ανωνυμία επιτρέπει στις αγορές κρυπτονομισμάτων να χρηματοδοτούν παράνομες δραστηριότητες, δημιουργώντας κινδύνους για την εθνική ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστούν, δήλωσε την Τρίτη κορυφαίος ρυθμιστικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η Christy Goldsmith Romero, επίτροπος στην Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο με θύματα άτομα, εταιρείες, νοσοκομεία και υποδομές ζωτικής σημασίας.

«Η απάτη είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγορών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Romero σε συνέδριο της City Week στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη διαφάνειας στις κρυπτοαγορές.

«Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα για τον κλάδο να αντιμετωπίσουν αυτό που κάνει τα κρυπτονομίσματα τόσο ελκυστικά για την παράνομη χρηματοδότηση, και αυτό είναι η ανωνυμία», είπε.

Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων που συμμορφώνονται με τη νομοθεσία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν εργαλεία λογισμικού που ουσιαστικά επιτρέπουν στους χρήστες να παραμένουν ανώνυμοι.

«Το Κογκρέσο εξετάζει ήδη νέους νόμους για την αντιμετώπιση της ανωνυμίας και της ψηφιακής ταυτότητας», δήλωσε η Romero.

Οι συμμορφούμενες εταιρείες πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν εσωτερικούς ελέγχους για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον ανταλλακτήριο Tornado Cash, ισχυριζόμενες ότι βοήθησε χάκερς, μεταξύ άλλων από τη Βόρεια Κορέα, να ξεπλύνουν έσοδα από εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

«Είναι δυνατό για όλες τις εταιρείες κρυπτογράφησης να αποστασιοποιηθούν από την τεχνολογία που ενισχύει την ανωνυμία, παρέχοντας παράλληλα στους πελάτες τους οικονομικό απόρρητο», δήλωσε ο Romero.

Οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και αλλού προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τις κινήσεις των κρυπτονομισμάτων πριν συμφωνηθούν και εισαχθούν κανόνες για έναν τομέα χωρίς σύνορα.

«Ως αποτέλεσμα, διαφορετικοί άνθρωποι κάνουν διαφορετικά πράγματα και, ναι, οπωσδήποτε, οι επιχειρήσεις επιλέγουν πού θα εγκατασταθούν», δήλωσε στο συνέδριο ο John Schindler, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), του συντονιστή της G20 για τους χρηματοοικονομικούς κανόνες.

Το FSB θα εκδώσει σύντομα την τελική έκδοση των συστάσεων για τη ρύθμιση των αποθεμάτων, είπε.

«Προλαβαίνουμε αυτή την καινοτομία που εξελίσσεται τόσο γρήγορα», πρόσθεσε ο Schindler.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Bitcoin: Πέρασε ο «χειμώνας» των cryptos – Στόχος τα 100.000 δολάρια έως τα τέλη 2024

ΕΕ: Θεσπίζει κανόνες για τις αγορές crypto – Πώς θα ιχνηλατούνται

Nouriel Roubini: Έρχεται η αποκάλυψη στα cryptos

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News