Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 19:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πελάτες της BlockFi Crypto χάνουν τη διαμάχη για τις αμφισβητούμενες μεταφορές νομισμάτων

Οι πελάτες της BlockFi Crypto χάνουν τη διαμάχη για τις αμφισβητούμενες μεταφορές νομισμάτων

Οι πελάτες της BlockFi Inc. που προσπάθησαν να διεκδικήσουν σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, αφού η εταιρεία πάγωσε τις μεταφορές πέρυσι, δεν έχουν δικαίωμα στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αποφάνθηκε δικαστής, οδηγώντας σε πιθανές απώλειες τους επενδυτές που διατηρούσαν έντοκους λογαριασμούς.  

Ο δικαστής πτωχευτικού δικαστηρίου των ΗΠΑ Michael Kaplan τάχθηκε υπέρ της εταιρείας και απέρριψε τις ενστάσεις μιας ομάδας πελατών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι διατηρούσαν δικαιώματα στα νομίσματα ακόμη και πριν αυτά μεταφερθούν σε ένα ασφαλές, ψηφιακό πορτοφόλι. Όσοι διατήρησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε έντοκους λογαριασμούς παραιτήθηκαν από ορισμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας, ενώ όσοι διατηρούσαν λογαριασμούς θεματοφυλακής όχι. Για να προστατευτούν για το διάστημα γύρω από τη στιγμή του παγώματος, οι χρήστες έσπευσαν να μεταφέρουν τα νομίσματα στα ασφαλέστερα ψηφιακά πορτοφόλια.

Η BlockFi, η οποία εδρεύει στο Τζέρσεϊ Σίτι, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο με σχέδια είτε να πουλήσει είτε να αναδιοργανώσει την επιχείρησή της για να αποπληρώσει τους πιστωτές της. Η απόφαση είναι παρόμοια με εκείνες που ελήφθησαν σε άλλες πτωχεύσεις εταιρειών κρυπτονομισμάτων. Ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη έκρινε ότι η Celsius Network κατέχει τα νομίσματα που οι χρήστες τοποθέτησαν σε έντοκους λογαριασμούς.

Ο Kaplan διαπίστωσε ότι η BlockFi σταμάτησε όλες τις μεταφορές στις 10 Νοεμβρίου στις 8:15 μ.μ. Ορισμένοι πελάτες προσπάθησαν να μετακινήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ασφαλέστερα, θεματοφυλακής πορτοφόλια στη συνέχεια και έλαβαν μηνύματα στην εφαρμογή της εταιρείας που έλεγαν ότι η μεταφορά ολοκληρώθηκε -αλλά αυτές οι ειδοποιήσεις ήταν λανθασμένες, αποφάνθηκε ο Kaplan κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δικαστικής ακρόασης την Πέμπτη.

«Η διεπαφή χρήστη δεν αντικατόπτριζε με ακρίβεια τις συναλλαγές», δήλωσε ο Kaplan.

Περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 292 εκατομμυρίων δολαρίων εγκλωβίστηκαν στην πλατφόρμα επειδή οι πελάτες προσπάθησαν να τα μετακινήσουν μετά τη διακοπή της 10ης Νοεμβρίου, ανέφερε η BlockFi στα δικαστικά έγγραφα. Αυτές οι συναλλαγές μπορούν τώρα να ακυρωθούν από την εταιρεία, αποφάνθηκε ο Kaplan.

Οι διαφορές κινούνται γύρω από ένα κεντρικό ζήτημα στις μεγαλύτερες πτωχεύσεις εταιρειών κρυπτονομισμάτων: Σε ποιον ανήκουν τα ψηφιακά νομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που οι πελάτες καταθέτουν στις μη ρυθμιζόμενες πλατφόρμες. Στην υπόθεση Celsius, δικαστής στη Νέα Υόρκη έκρινε για περίπου 600.000 πελάτες ότι δεν είναι ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων που έβαλαν στους λογαριασμούς τους λόγω του τρόπου με τον οποίο συντάχθηκαν οι συμφωνίες χρήσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News