Lagarde: «Παράθυρο» παύσης τον Σεπτέμβριο – Μακρύς δρόμος μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο παύσης στον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde. «Η αξιολόγηση των στοιχείων που θα κάνουμε θα μας πει εάν και τι απόσταση έχουμε να καλύψουμε», τόνισε, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.
Τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε η Lagarde, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας, είναι ιδίως ο ρυθμός αύξησης των μισθών και τα περιθώρια κέρδους, αμφότερα βασικοί παράγοντες αύξησης των τιμών. «Στο πεδίο των περιθωρίων κέρδους βλέπουμε μία ήπια πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2023», δήλωσε, εξηγώντας όμως ότι πρέπει να παρακολουθούνται ταυτόχρονα με τους μισθούς.
«Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν θα μειώσουμε τα επιτόκια, είναι απόλυτο όχι. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά – μπορεί να είναι αύξηση, μπορεί να είναι παύση. Και εάν είναι παύση δεν θα είναι απαραίτητα για παρατεταμένο διάστημα, διότι όπως έχω πει διαφέρει από συνεδρίαση σε συνεδρίαση ανάλογα με τα στοιχεία», τόνισε η Lagarde, μιλώντας για την επόμενη απόφαση της τράπεζας τον Σεπτέμβριο.
Νωρίτερα, η ΕΚΤ σε μία ευρέως αναμενόμενη απόφαση ανακοίνωσε νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% και το υψηλότερο επίπεδο από το 2000, πριν την κυκλοφορία του ευρώ στο μπλοκ.
Η Lagarde προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός αν και αποκλιμακώνεται θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα. Πάντως, εξέφρασε το πείσμα των αξιωματούχων να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στις τιμές και να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%, ενώ τόνισε ότι βασικό εργαλείο της τράπεζας είναι τα επιτόκια.
«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται αλλά εξακολουθεί να προβλέπεται πως θα παραμείνει υπερβολικά ψηλά για υπερβολικά πολύ καιρό», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τη στάση της τράπεζας. Σε ό,τι αφορά τον δομικό πληθωρισμό δήλωσε επίσης ότι επιμένει σε υψηλά επίπεδα.
«Οι παράγοντες που ωθούν τον πληθωρισμό αλλάζουν. Οι εξωτερικές πηγές πληθωρισμού αποκλιμακώνονται. Αντιθέτως, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων μισθών και των ισχυρών περιθωρίου κέρδους, γίνονται όλο και πιο σημαντικός παράγοντας αύξησης του πληθωρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Για την οικονομία της Ευρωζώνης, η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι αναμένεται να παραμείνει «αδύναμη» σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. «Σε βάθος χρόνου, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η αύξηση των αποδοχών και η βελτίωση των συνθηκών στην εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη», τόνισε. Τέλος, για τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, η Lagarde σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη το ζήτημα περαιτέρω συρρίκνωσης.
H 9η αύξηση
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται αλλά αναμένεται πάλι να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, οι policymakers αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, χωρίς να προϊδεάζουν για κάποια κίνηση (guidance).
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023. Αποφάσισε επίσης να καθορίσει τον τοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών σε 0%.
«Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά την τελευταία συνεδρίαση στηρίζουν την προσδοκία ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω τους υπόλοιπους μήνες του έτους αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ενώ ορισμένοι δείκτες μέτρησης παρουσιάζουν ενδείξεις υποχώρησης, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει συνολικά υψηλός», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Πράγματι, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 5,5% τον Ιούνιο από 6,1% τον Μάιο, όμως παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Νέα στοιχεία αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία. «Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται αλλά αναμένεται πάλι να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Επομένως, αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.
Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά την τελευταία συνεδρίαση στηρίζουν την προσδοκία ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω τους υπόλοιπους μήνες του έτους αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ενώ ορισμένοι δείκτες μέτρησης παρουσιάζουν ενδείξεις υποχώρησης, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει συνολικά υψηλός. Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά: οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν γίνει ξανά πιο αυστηρές και επιδρούν ολοένα περισσότερο ανασταλτικά στη ζήτηση, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο.
Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας του περιορισμού. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να καθορίσει τον τοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών σε 0%. Αυτή η απόφαση θα διαφυλάξει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής διατηρώντας αφενός τον τρέχοντα βαθμό ελέγχου στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και διασφαλίζοντας αφετέρου ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια μετακυλίονται πλήρως στις αγορές χρήματος. Ταυτόχρονα, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της νομισματικής πολιτικής μειώνοντας τους συνολικούς τόκους που χρειάζεται να καταβληθούν επί των υποχρεωτικών αποθεματικών για να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη κατεύθυνση.
Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023.
Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)
Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.
Πράξεις αναχρηματοδότησης
Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β. – Πολύ υψηλός για πολύ καιρό ο πληθωρισμός
ΕΚΤ: Θα είναι η σημερινή αύξηση επιτοκίων η τελευταία;
ΔΝΤ: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News