Business & Finance Πέμπτη 27/07/2023, 10:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα ρεκόρ κερδοφορίας των Big Oil – Βουτιά 56% στη Shell το β’ τρίμηνο

Τέλος στα ρεκόρ κερδοφορίας των Big Oil – Βουτιά 56% στη Shell το β’ τρίμηνο

Βουτιά 56% στα 5,07 δισ. δολάρια έκανε το δεύτερο τρίμηνο η κερδοφορία της Shell λόγω της κατακόρυφης πτώσης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλους βασικούς «παίκτες» του ενεργειακού κλάδου, όπως η Chevron και η Equinor, που επηρεάστηκαν από την αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας παρά την αύξηση της παραγωγής. 

«Η Shell κατέγραψε ισχυρή λειτουργική απόδοση και ταμειακές ροές το δεύτερο τρίμηνο, παρά το περιβάλλον χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η αγορά ανέμενε μεν συρρίκνωση της κερδοφορίας, αλλά προέβλεπε ότι θα διαμορφωθεί στα 6 δισ. ευρώ. 

Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένη κέρδη του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στα 5,07 δισ. από 9,64 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα από τον κλάδο του φυσικού αερίου συρρικνώθηκαν δραματικά εξαιτίας «της εποχικότητας και των λιγότερων ευκαιριών βελτιστοποίησης» εν μέσω ενός περιβάλλοντος χαμηλού κόστους, δήλωσε η εταιρεία.

Παρότι η Shell αναφέρθηκε στην πτώση των τιμών των καυσίμων και του περιθωρίου διύλισης, δεσμεύτηκε για συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς και για αύξηση του μερίσματος. Ειδικότερα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα επαναγοράσει μετοχές αξίας 3 δισ. δολαρίων σε βάθος τριών μηνών (από 3,6 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο) και τουλάχιστον 2,5 δισ. το τρίμηνο που ακολουθεί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κέρδη-ρεκόρ 40 δισ. δολαρίων έβγαλε η Shell το 2022

Κέρδη 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι εταιρείες του Big Oil το 2022

Αμοιβή 11,5 εκατ. για τον CEO της Shell – Μετά τα κέρδη ρεκόρ του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News