Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 10:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμοιβή 11,5 εκατ. για τον CEO της Shell – Μετά τα κέρδη ρεκόρ του 2022

Αμοιβή 11,5 εκατ. για τον CEO της Shell – Μετά τα κέρδη ρεκόρ του 2022

Με κέρδη ρεκόρ στα 39,9 δισ. δολάρια ολοκλήρωσε το 2022 η Shell ως αποτέλεσμα των εκρηκτικών τιμών ενέργειας που καταγράφηκαν πέρυσι. Αντίστοιχα, τεράστια είναι και η αμοιβή του Ben van Beurden, ο οποίος διατελούσε διευθύνων σύμβουλος της Shell προτού παραδώσει φέτος τα ηνία του ενεργειακού κολοσσού στον διάδοχό του, Wael Sawan.

Ο van Beurden, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Shell, έλαβε περίπου 11,5 εκατ. δολάρια ως αμοιβή για το 2022, βλέποντας δηλαδή αύξηση 53% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Ο νέος CEO θα έχει βασικό μισθό σχεδόν 1,7 εκατ. δολαρίων και μπόνους 125% αυτού του ποσού, το οποίο όμως θα σχετίζεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

«Το 2022 ήταν ένα έτος γεμάτο με προκλήσεις, αλλά και σημαντικών οικονομικών, λειτουργικών και στρατηγικών επιτυχιών», αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Shell. «Αυτό το επίπεδο οικονομικής απόδοσης αντανακλά αναμφίβολα τις μακροοικονομικές συνθήκες, αλλά γίνεται εφικτό με την πειθαρχημένη λειτουργική εφαρμογή και την συνεχή δουλειά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ανθεκτικό και κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο», σημειώνεται επίσης.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Shell ευνοήθηκαν βέβαια από το άλμα στα κέρδη. Ωστόσο δόθηκε επίσης και μόνους 8% στους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους πέρυσι το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του van Beurden, ένα μέρος της ήταν σε μορφή μετοχών. Η τιμή της μετοχή της Shell έχει ανέβει περίπου 11% φέτος και ο Sawan έχει δηλώσει από την πλευρά του η αξία της εταιρείας είναι ακόμη υψηλότερη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Apple: Γιατί η αμοιβή του Tim Cook μειώθηκε κατά 40%

Περικοπές εκατομμυρίων: Έξι CEOs που μείωσαν τις αμοιβές τους και γιατί

Κέρδη 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι εταιρείες του Big Oil το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News