Business & Finance Πέμπτη 29/12/2022, 12:41
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Φυσικό αέριο: Οι τιμές επέστρεψαν στα προ πολέμου επίπεδα

Φυσικό αέριο: Οι τιμές επέστρεψαν στα προ πολέμου επίπεδα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου βρίσκεται η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφενός λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν κατά μήκος της Γηραιάς Ηπείρου, αφετέρου εξαιτίας της υψηλής πληρότητας των ενεργειακών αποθεμάτων.

Το προθεσμιακά Ιανουαρίου TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ, τα οποία αποτελούν βαρόμετρο για την τιμή του καυσίμου στην Ευρώπη, έχουν διολισθήσει περίπου στα 85,55 ευρώ/MwH. Η τιμή αυτή μάλιστα είναι ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, όπου υποχώρησε και χαμηλότερα από τα 80 ευρώ, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Μαρτίου, όταν και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι λόγοι

Μετά τα υψηλά του Αυγούστου, όταν τα TTF άγγιξαν μέχρι και τα 345 ευρώ/MwH, η πίεση στην αγορά φυσικού αερίου αποκλιμακώνεται με σταθερό ρυθμό και η τιμή κινείται πτωτικά. Σε αυτό συνέβαλε η θερμοκρασία, η οποία είναι αρκετά υψηλότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη σε σχέση με το σύνηθες για τη συγκεκριμένη περίοδο. Μάλιστα, ο ήπιος καιρός αναμένεται να διαρκέσει και μέχρι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, καθησυχάζοντας περαιτέρω τους παράγοντες της αγοράς και σηκώνοντας μεγάλο βάρος από τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Παράλληλα, όμως η Ευρώπη έχει επιδοθεί εδώ και μήνες σε έναν αγώνα πλήρωσης των ενεργειακών αποθεμάτων εγκαίρως πριν την κρίσιμη περίοδο του χειμώνα. Ειδικότερα, στα μέσα Οκτωβρίου, αρκετά νωρίτερα από την περίοδο της υψηλής ζήτησης, τα ευρωπαϊκά αποθέματα ήταν πλήρη κατά το 93,6%, ενώ οι εισαγωγές LNG συνεχίζονταν με τέτοιο ρυθμό, ώστε ορισμένα πλοία μεταφοράς υποχρεώνονταν να παραμείνουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια για παρατεταμένο διάστημα, λειτουργώντας τρόπον τινά ως πλωτές μονάδες αποθήκευσης του καυσίμου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Gazprom: Φέτος οι χαμηλότερες εξαγωγές αυτού του αιώνα

Ρωσία: Δηλώνει έτοιμη να ανοίξει τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ευρώπη

Τι σημαίνει το κοίτασμα αερίου «Δίας» για τη δυναμική της ΝΑ Μεσογείου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News