Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 14:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα προβλήματα στον πυρηνικό γίγαντα της Γαλλίας: Αντιδρούν οι ενεργειακές αγορές

Νέα προβλήματα στον πυρηνικό γίγαντα της Γαλλίας: Αντιδρούν οι ενεργειακές αγορές

Τριγμούς έχουν προκαλέσει στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας τα προβλήματα του γαλλικού πυρηνικού κολοσσού EDF, τα οποία έχουν θέσει εν αμφιβόλω τη συμβολή της Γαλλίας στον ενεργειακό εφοδιασμό. Η αρμόδια αρχή πυρηνικής ασφάλειας της χώρας δήλωσε σήμερα πως η EDF οφείλει να επανεξετάσει το πρόγραμμα ελέγχων των αντιδραστήρων της, αφότου βρέθηκε νέα ρωγμή από την αρχή του έτους.

Παρότι είναι ακόμη αβέβαιο το κατά πόσο η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει την παραγωγή της EDF, η απόφαση ήταν αρκετή ώστε να προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές ενέργειας. Η τιμή του ρεύματος στα προθεσμιακά συμβόλαια της Γαλλίας για το επόμενο έτος ενισχύθηκε έως και 7.9%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Τα προθεσμιακά Απριλίου TTF, βαρόμετρο για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, ανεβαίνουν κατά περίπου 0,3% αυτή την ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναστάτωση στην ενεργειακή αγορά επιδεινώνεται και από τις απεργιακές κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία. 

Τα προβλήματα της EDF

Ο γαλλικός γίγαντας της πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικότερα, για το σύνολο του 2022, οι απώλειες του ομίλου ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό των 12,7 δισ. ευρώ, καθώς οι ανάγκες συντήρησης των πυρηνικών αντιδραστήρων πέρυσι υποχρέωσαν την εταιρεία να μειώσει την παραγωγή. 

Η παραγωγή συρρικνώθηκε σχεδόν κατά το ένα τέταρτο πέρυσι (-23%) στις 279 τεραβατώρες, ενώ πριν τη σημερινή απόφαση της αρμόδιας αρχής, η EDF διέβλεπε ανάκαμψη φέτος, με την παραγωγή να ανέρχεται στις 300-330 τεραβατώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή, αλλά και ως αποτέλεσμα του πλαφόν στις τιμές ενέργειας για την προστασία των καταναλωτών πέρυσι, η πολύπαθη εταιρεία υποχρεώθηκε να περιέλθει στην κατοχή του γαλλικού δημοσίου. Η διαδικασία βέβαια μπήκε σε παύση, μέχρι να υπάρξει πόρισμα για την αγωγή εργαζομένων και μετόχων, η οποία υποστηρίζει ότι η πρόταση για 12 ευρώ ανά μετοχή υποτιμά την πραγματική αξία της εταιρείας. Τώρα, το γαλλικό δημόσιο κατέχει το 96% της EDF.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λύγισε ο ενεργειακός γίγαντας της Γαλλίας: Ιστορικές απώλειες για την EDF

Νέο χτύπημα στην ενεργειακή αγορά: Μειωμένη παραγωγή «βλέπει» η EDF

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News