Business & Finance Παρασκευή 13/01/2023, 09:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Apple: Γιατί η αμοιβή του Tim Cook μειώθηκε κατά 40%

Apple: Γιατί η αμοιβή του Tim Cook μειώθηκε κατά 40%

Μείωση των αποδοχών του ζήτησε ο CEO της Apple, Tim Cook, έπειτα από την κριτική που δέχθηκε από τους μετόχους. Έτσι, η αμοιβή του για το 2023 θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 40% φέτος, στα 49 εκατ. δολάρια.

Η μείωση του πακέτου των αποδοχών του έρχεται αφότου η μετοχή της Apple υποχώρησε απότομα, λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Ο βασικός μισθός του Cook θα παραμείνει αμετάβλητος στα 3 εκατ. δολάρια, ενώ σταθερό θα παραμείνει και το μπόνους (έως 6 εκατ. δολάρια).

Αυτό που αλλάζει, κυρίως, είναι οι μετοχές που θα λάβει. Το 2022,  η Apple του είχε δώσει μετοχές αξίας 75 εκατ. δολαρίων, οι μισές από τις οποίες δόθηκαν εξαιτίας της καλής απόδοσης της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Για φέτος, ο στόχος για την απονομή μετοχών έπεσε στα 40 εκατ. δολάρια, με τα τρία τέταρτα αυτού του ποσού να εξαρτώνται από την απόδοση της μετοχής.

Πέρυσι, η συνολική αμοιβή που έλαβε ο Cook ήταν 99,4 εκατ. δολάρια, με το ποσό αυτό να περιλαμβάνει 630.600 δολάρια για την προσωπική του ασφάλεια και 712.500 δολάρια για τη χρήση ενός ιδιωτικού τζετ. Υπήρξαν, ωστόσο, αντιδράσεις για το πακέτο των αμοιβών, με συμβουλευτική εταιρεία να καλεί τους μετόχους να το καταψηφίσουν.

Όπως σημείωσε η Institutional Shareholder Services, η αμοιβή του Cook ήταν 1.447 φορές μεγαλύτερη από τον μισθό ενός μέσου υπαλλήλου της Apple.

Ο Tim Cook έγινε διευθύνων σύμβουλος της Apple τον Αύγουστο του 2011, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατο του Steve Jobs.

Υπό την ηγεσία του Cook, η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε σε χρηματιστηριακή αποτίμηση 3 τρισ. δολαρίων, πριν πέσει περίπου στα 2,1 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους χρονιάς για τον κλάδο της τεχνολογίας.

Η προσωπική περιουσία του 62χρονου ανέρχεται περίπου στα 1,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ο Cook έχει δεσμευτεί να χαρίσει ολόκληρη την περιουσία του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

O Τιμ Κουκ 10 χρόνια στα «παπούτσια» του Στιβ Τζομπς: Τι έκανε και τι δεν έκανε

Αντιδράσεις για τις υπέρογκες αποδοχές του CEO της Apple

Ποιος CEO του Big Tech αύξησε τον μισθό του 558%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News