Business & Finance Δευτέρα 6/02/2023, 11:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περικοπές εκατομμυρίων: Έξι CEOs που μείωσαν τις αμοιβές τους και γιατί

Περικοπές εκατομμυρίων: Έξι CEOs που μείωσαν τις αμοιβές τους και γιατί

Την απόφαση για μείωση των αποδοχών τους παίρνουν ορισμένοι επικεφαλής επιχειρηματικών κολοσσών στις ΗΠΑ, εν μέσω επιβράδυνσης στην αμερικανική οικονομία. Άλλοι επιλέγουν να έχουν χαμηλότερο μισθό λόγω δριμείας κριτικής για το ύψος των αποδοχών τους, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα έξοδα και αποφεύγονται οι απολύσεις. Επίσης, μείωση παρατηρήθηκε στα μπόνους του 2022 που συνδέονται με την απόδοση των εταιρειών.

Περικοπές εκατομμυρίων: Έξι CEOs που μείωσαν τις αμοιβές τους και γιατί-1
φωτ. AP

Τιμ Κουκ, Apple

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο Τιμ Κουκ, CEO της Apple, ο οποίος ζήτησε από μόνος του μείωση της αμοιβής του το 2023 κατά 40% στα 49 εκατ. δολάρια. Ο βασικός μισθός του Cook θα παραμείνει αμετάβλητος στα 3 εκατ. δολάρια, ενώ σταθερό θα παραμείνει και το μπόνους (έως 6 εκατ. δολάρια). Αφότου η μετοχή της Apple διολίσθησε απότομα το 2022 λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας, οι επενδυτές της εταιρείας είχαν δεχθεί ισχυρές πιέσεις να καταψηφίσουν το πακέτο αποδοχών του Κουκ, ύψους σχεδόν 100 εκατ. δολαρίων.

Περικοπές εκατομμυρίων: Έξι CEOs που μείωσαν τις αμοιβές τους και γιατί-2
φωτ. Reuters

Τζέιμι Ντάιμον, JP Morgan

Έπειτα από αντιδράσεις των επενδυτών, ο μακροβιότερος επικεφαλής τράπεζας στη Wall Street, ο Τζέιμι Ντάιμον, δεν έλαβε το μπόνους αξίας 50 εκατ. δολαρίων, σε μορφή πακέτου μετοχών, που ελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια. Το 2022, η αμοιβή του έφτασε τα 34,5 εκατ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με επιστολή της J.P. Morgan στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, το δ.σ. «είναι αποφασισμένο να μην χορηγήσει ειδικά πακέτα προνομίων σε αυτόν στο μέλλον».

Περικοπές εκατομμυρίων: Έξι CEOs που μείωσαν τις αμοιβές τους και γιατί-3
φωτ. Reuters

Ντέιβιντ Σόλομον, Goldman Sachs

Λόγω της δυσκολίας της τράπεζας να αντεπεξέλθει στις οικονομικές αναταραχές του 2022 και μετά την απόλυση του 6,5% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως, ο Ντέιβιν Σόλομον δέχθηκε μείωση της αμοιβής του κατά 30% στα 25 εκατ. δολάρια πέρυσι. Ειδικότερα, ο βασικός του μισθός παρέμεινε σταθερός στα 2 εκατ. και πήρε 23 εκατ. από τη μεταβλητή αμοιβή του σε σχέση με 33 εκατ. δολάρια το 2021.

Περικοπές εκατομμυρίων: Έξι CEOs που μείωσαν τις αμοιβές τους και γιατί-4
φωτ. Business Wire via AP

Πατ Γκέλσιγκερ, Intel

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πατ Γκέλσιγκερ ανακοίνωσε ότι η αμοιβή του θα μειωθεί κατά 25% φέτος, στο πλαίσιο προσπαθειών της εταιρείας να μειώσει τα έξοδα και να αποφύγει τις απολύσεις. Σημειώνεται ότι και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Intel θα ακολουθήσουν με μειώσεις μισθών από 5% έως 15%.

Περικοπές εκατομμυρίων: Έξι CEOs που μείωσαν τις αμοιβές τους και γιατί-5
φωτ. AP 

Τζέιμς Γκόρμαν, Morgan Stanley

Η συνολική αμοιβή του Γκόρμαν το 2022 συρρικνώθηκε κατά 10% στα 31,5 εκατ. δολάρια. Η μείωση ήταν απάντηση σε «ένα δύσκολο περιβάλλον οικονομίας και αγοράς…το οποίο δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο το προηγούμενο έτος, όταν η εταιρεία πέτυχε ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων», δήλωσε η Morgan Stanley, η οποία πέρυσι απέλυσε το 2% των εργαζομένων της, δηλαδή περίπου 81.000 άτομα.

Περικοπές εκατομμυρίων: Έξι CEOs που μείωσαν τις αμοιβές τους και γιατί-6
φωτ. AP

Σουντάρ Πιτσάι, Google

Ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής της Google, Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη θα κάνουν μία «πολύ σημαντική μείωση στο ετήσιο μπόνους», χωρίς όμως να διευκρινίσει το μέγεθος της περικοπής. Λίγο νωρίτερα η εταιρεία είχε ανακοινώσει την απόλυση του 6% των εργαζομένων της, δηλαδή περίπου 12.000 υπαλλήλων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Πώς έσκασε η νέα φούσκα της τεχνολογίας που γέννησε η πανδημία

Στον χορό των απολύσεων και η Dell – Κόβει 6.650 θέσεις

Τεχνολογία: Η Apple φωτεινή εξαίρεση στον μαραθώνιο των απολύσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News