Business & Finance Πέμπτη 23/02/2023, 10:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 και για την Eni

Ενέργεια: Ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 και για την Eni

Ρεκόρ κερδοφορίας κατέγραψε η ιταλική Eni το 2022, όπως αντίστοιχα και όλες οι μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, παρότι τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου ήταν ελαφρώς χειρότερα από το προσδοκώμενο.

Τα αποτελέσματα στον ιταλικό κολοσσό του ενεργειακού κλάδου πήραν βέβαια ώθηση από τις υψηλές τιμές που επικράτησαν πέρυσι στη σχετική αγορά στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση ήταν «σημαντικός οδηγός» για την απόδοση του τομέα φυσικού αερίου της εταιρείας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι παρά την αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά ενέργειας τους τελευταίους μήνες, ελλοχεύει ο κίνδυνος για παρατεταμένη κρίση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, το τέταρτο τρίμηνο η εταιρεία κατέγραψε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 2,5 δισ. ευρώ έναντι προσδοκιών για 2,6 δισ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το έτος, το ποσό ανήλθε στα 13,3 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη προ τόκων και φόρων αυξήθηκαν κατά 70% σε σχέση με το 2021, αγγίζοντας τα 16,4 δισ. ευρώ. 

Η Eni έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ιταλίας, διασφαλίζοντας ροές φυσικού αερίου από την Αφρική, ώστε να αντικαταστήσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία τα επόμενα δύο χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κέρδη 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι εταιρείες του Big Oil το 2022

Κέρδη – ρεκόρ ανακοίνωσε η BP για το 2022

Κέρδη-ρεκόρ 40 δισ. δολαρίων έβγαλε η Shell το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News