Business & Finance Κυριακή 4/06/2023, 14:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδρίαση ΟΠΕΚ+ για τις ποσοστώσεις παραγωγής – Πιθανή επιπλέον μείωση 1 εκατ. bpd

Ο ΟΠΕΚ+ αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις πολιτικής του μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

Συνεδρίαση ΟΠΕΚ+ για τις ποσοστώσεις παραγωγής – Πιθανή επιπλέον μείωση 1 εκατ. bpd

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα συναντηθούν την Κυριακή για να συζητήσουν μια νέα συμφωνία που ενδεχομένως να προσαρμόζει τις ποσοστώσεις παραγωγής των χωρών και μια περαιτέρω μείωση της παραγωγής, δήλωσαν πηγές στο Reuters, καθώς η ομάδα αντιμετωπίζει την πτώση των τιμών του πετρελαίου και μια διαφαινόμενη υπερπροσφορά.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις πολιτικής του μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

Τέσσερις πηγές με γνώση των συζητήσεων του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι στη συνεδρίαση της Κυριακής θα συζητηθούν πρόσθετες μειώσεις της παραγωγής. «Συζητάμε το πλήρες πακέτο (αλλαγών στη συμφωνία)», δήλωσε μία από τις τέσσερις πηγές.

Τρεις από τις τέσσερις πηγές δήλωσαν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών των 2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα και των εθελοντικών περικοπών των 1,6 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, που ανακοινώθηκαν με μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Απρίλιο και τέθηκαν σε ισχύ τον Μάιο.

Η ανακοίνωση του Απριλίου συνέβαλε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 9 δολάρια ανά βαρέλι σε επίπεδα άνω των 87 δολαρίων, αλλά γρήγορα υποχώρησαν υπό την πίεση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση. Την Παρασκευή, η διεθνής τιμή αναφοράς Brent διαμορφώθηκε στα 76 δολάρια.

Εάν εγκριθεί, η νέα περικοπή θα ανεβάσει τον συνολικό όγκο των μειώσεων στα 4,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή περίπου 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.

Συνήθως, οι μειώσεις της παραγωγής τίθενται σε ισχύ τον επόμενο μήνα από τη συμφωνία τους, αλλά οι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν μια μεταγενέστερη εφαρμογή. Θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να διατηρήσουν την παραγωγή σταθερή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz δήλωσε ότι οι επενδυτές που σορτάρουν την τιμή του πετρελαίου ή στοιχηματίζουν σε πτώση της τιμής θα πρέπει να προσέχουν, κάτι που πολλοί παρατηρητές της αγοράς ερμήνευσαν ως προειδοποίηση για πρόσθετες περικοπές της προσφοράς.

Τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν επίσης ότι η ομάδα θα εξετάσει το θέμα των βασικών γραμμών για το 2023 και το 2024, από τις οποίες κάθε μέλος πραγματοποιεί περικοπές, αν και τέτοιες συνομιλίες έχουν στο παρελθόν εξελιχθεί σε αμφιλεγόμενες.

Χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, αδυνατούν εδώ και καιρό να παράγουν σύμφωνα με τους στόχους τους, αλλά αντιτίθενται σε χαμηλότερα βασικά όρια, επειδή οι νέοι στόχοι θα μπορούσαν να τις αναγκάσουν να εκτελέσουν πραγματικές περικοπές.

Τα ΗΑΕ, ωστόσο, επέμειναν στην επίτευξη υψηλότερων βασικών ορίων, σύμφωνα με την αυξανόμενη παραγωγική τους ικανότητα, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι το μερίδιό τους στις συνολικές περικοπές θα μπορούσε να μειωθεί.

Τα δυτικά έθνη έχουν κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι συντάσσεται υπερβολικά με τη Ρωσία, παρά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σε απάντηση, οι γνώστες και οι παρατηρητές του ΟΠΕΚ έχουν πει ότι η εκτύπωση χρήματος από τη Δύση κατά την τελευταία δεκαετία οδήγησε στον πληθωρισμό και ανάγκασε τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να δράσουν για να διατηρήσουν την αξία του κύριου εξαγωγικού τους προϊόντος.

Ασιατικές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν αγοράσει τη μερίδα του λέοντος των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο ΟΠΕΚ έχει αρνηθεί την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στην έδρα του σε δημοσιογράφους του Reuters και άλλων ειδησεογραφικών μέσων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters, cnbc

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚ+: Η μεγάλη πρόκληση είναι να ξεπεράσει τις εσωτερικές έριδες

Μήπως ο ακτιβισμός κατά των πετρελαϊκών ξεφουσκώνει;

Φθηνό LNG αποκτούν τα φτωχότερα έθνη για οικονομική ώθηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News