Business & Finance Παρασκευή 2/06/2023, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: Η μεγάλη πρόκληση είναι να ξεπεράσει τις εσωτερικές έριδες

ΟΠΕΚ+: Η μεγάλη πρόκληση είναι να ξεπεράσει τις εσωτερικές έριδες

Επιφανειακά, ο ΟΠΕΚ+ παρουσιάζει ένα ενωμένο μέτωπο. Εάν ακούσει κάποιος τους υπουργούς Πετρελαίου εν όψει της συνάντησης της Κυριακής, όλοι τοποθετούνται με το σωστό τρόπο. Δεν θα προκαλούσε έκπληξη εάν το καρτέλ διπλασίαζε τις μειώσεις στην παραγωγή του προκειμένου να στηρίξει τις τιμές πετρελαίου. 

Κεκλεισμένων των θυρών όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ήρεμα. 

Ενώ η Ρωσία, το Ιράν και η Βενεζουέλα διοχετεύουν περισσότερο πετρέλαιο απ΄αυτό που αναμενόταν αυτή τη στιγμή, παρά τις κυρώσεις της Δύσης, η χώρα «κλειδί» που κρατά τις εξελίξεις είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός στους κόλπους του ΟΠΕΚ+. 

Για αρκετά χρόνια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγωνίζονταν, χωρίς ωστόσο επιτυχία, για υψηλότερες ποσοστώσεις, ανάλογες με την αυξανόμενη παραγωγική τους ικανότητα. Η προσπάθεια αυτή πήρε δημόσιες διαστάσεις τον Ιούλιο του 2021, όταν το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι συγκρούστηκαν σε μια συνάντηση του ΟΠΕΚ+, αναγκάζοντας το καρτέλ να διακόψει τη συνεδρίαση. Η συνάντηση δεν ξεκίνησε ξανά παρά μόνο αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποχώρησαν αρκετές ημέρες αργότερα από τα αιτήματά τους υπό την πίεση της Σαουδικής Αραβίας.

Τώρα δύο περίπου χρόνια αργότερα, η αγορά έχει ξεχάσει αυτό το επεισόδιο. Όμως, οι αντιθέσεις δεν έχουν εξαλειφθεί και θα επανέλθουν τους επόμενους μήνες καθώς ο ΟΠΕΚ+ αρχίζει να διαμορφώνει την πολιτική παραγωγής του για το 2024. Η διαφορά με το 2021 είναι ότι το Ριάντ φαίνεται έτοιμο να αναγκάσει τον ισχυρό γείτονά του, τη Σαουδική Αραβία. 

Οι εντάσεις έχουν εκδηλωθεί σε μία σειρά ανεπίσημων συναντήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, με ορισμένους διπλωμάτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να διερωτώνται για την αξία της ένταξής τους στον ΟΠΕΚ. Εάν όμως το Ριάντ επιτρέψει στο Αμπου Ντάμπι να διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο το 2024, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα έχουν κανένα λόγο να αποχωρήσουν από το καρτέλ. 

Με την αγορά πετρελαίου να βρίσκεται ήδη σε πλεόνασμα, κατά το πλείστον χάρη στη ρωσική παραγωγή, είναι δύσκολο να δούμε πώς η δέσμευση για αύξηση της προσφοράς δεν θα οδηγούσε σε πτώση. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, σχεδόν 30% κάτω από τα τέλη του περασμένου έτους. Και αυτή η πτώση είναι ακόμη χειρότερη όταν προσαρμόζεται στον πληθωρισμό. Επί του παρόντος, η αγοραστική δύναμη ενός βαρελιού πετρελαίου, σε πραγματικούς όρους, έχει επιστρέψει εκεί που ήταν το 2005.

Εάν η προσφορά και η ζήτηση παραμείνουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους όπως είναι σήμερα, τότε η σύσφιξη της αγοράς στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024 θα επιτρέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενισχύσουν την παραγωγή τους. Η αύξηση θα απορροφηθεί από τη ζήτηση, αλλά εάν η αγορά παραμείνει χαλαρή, οποιαδήποτε αύξηση θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις τιμές.

Εάν, όμως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξασφαλίσουν υψηλότερη ποσόστωση το 2024, είναι πιθανό να είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά αυξήσεων. Πέρυσι, το Άμπου Ντάμπι παρουσίασε το σχέδιό του να φτάσει σε παραγωγική ικανότητα 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα έως το 2027 από τον αρχικό στόχο του 2030.

Πολιτικά, δεν θα είναι εύκολο για τον ΟΠΕΚ+ να επαναπροσδιορίσει τις ατομικές του ποσοστώσεις. Την τελευταία φορά, ήταν στο ζενίθ της πανδημίας Covid-19, όταν η ζήτηση για πετρέλαιο εξανεμίστηκε. Το καρτέλ βρισκόταν υπό πίεση και συμφώνησε οι νέοι εθνικοί στόχοι για να γίνουν πιο εύκολοι. Προχωρώντας, αυτό μπορεί να γίνει όλο και πιο δύσκολο. Αρκετές χώρες του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλας και της Νιγηρίας, δεν είναι σε θέση να φτάσουν στα επίσημα επίπεδά τους εξαιτίας της πολυετούς παραμέλησης της πετρελαϊκής τους βιομηχανίας. 

Ο ΟΠΕΚ + πολεμά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Η προσοχή του – και της αγοράς – είναι στραμμένη στις επόμενες εβδομάδες. Εάν όμως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρουν τα πατήματά τους στον ΟΠΕΚ+ το 2024, θα μπορούσαμε να δούμε μεγαλύτερη πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Συνεδρίαση OPEC+: Η προειδοποίηση του Ριάντ, η κόντρα με τη Ρωσία και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή

Σαουδική Αραβία: Οι κερδοσκόποι θα πρέπει να προσέχουν τις κινήσεις τους

Το πετρέλαιο αντισταθμίζει τις απώλειες μετά την ακύρωση των πωλήσεων του SPR από τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News