Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 15:12
ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Πρόβλημα στον φορολογικό παράδεισο της Ευρώπης: Ταμείο για τα φορολογικά έσοδα από πολυεθνικές

Πρόβλημα στον φορολογικό παράδεισο της Ευρώπης: Ταμείο για τα φορολογικά έσοδα από πολυεθνικές

Εντυπωσιακές ήταν ανέκαθεν οι επιδόσεις της ιρλανδικής οικονομίας, προκαλώντας προβληματισμό στους οικονομολόγους λόγω της δυσανάλογης συμβολής των επιχειρηματικών κολοσσών στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Google, Twitter, Pfizer και άλλες πολυεθνικές έχουν στήσει γραφεία την τελευταία δεκαετία στην Ιρλανδία εν μέρει λόγω των ευνοϊκών φορολογικών κανόνων, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού ταλέντων και της δέσμευσής της χώρας στην Ε.Ε. Τώρα, η Ιρλανδία σκοπεύει να διοχετεύσει τα δισεκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώνει από τα έκτακτα εταιρικά κέρδη σε ένα κρατικό ταμείο – «κουμπαρά», το οποίο θα καλύπτει μελλοντικές δαπάνες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Michael McGrath, η σύσταση ενός ταμείου κρίθηκε αναγκαία μεταξύ άλλων λόγω του μεγάλου πλεονάσματος του προϋπολογισμού και υψηλών δαπανών που απαιτούνται στο μέλλον, όπως στο συνταξιοδοτικό και στην υγεία. «Είναι καθήκον των αρμόδιων να σκεφτούν πέρα από τα τρέχοντα, προκειμένου να δημιουργήσουν ανθεκτικότητα, έτσι ώστε το βιοτικό επίπεδο να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», αναφέρεται στη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στη ρίζα του προβλήματος είναι όμως το ευμετάβλητο ποσό των έκτακτων φορολογικών εσόδων. «Μεγάλο μέρος αυτών των εσόδων είναι πολύ απρόβλεπτo στη φύση του και συγκεντρωμένo σε τεράστιο βαθμό σε μια χούφτα πολυεθνικών», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Ricardo Amaro, επικεφαλής οικονομολόγος για το τμήμα της Ευρωζώνης στην Oxford Economics.

Στα ύψη τα φορολογικά έσοδα των επιχειρήσεων

Τα φορολογικά έσοδα των επιχειρήσεων στη χώρα έχουν εκτοξευθεί την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ από την επέλαση της πανδημίας. Ενδεικτικά, το 2021 κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 30% σε ετήσια βάση και το 2022 διογκώθηκαν κατά επιπλέον 48% στο ρεκόρ των 22,6 δισ. ευρώ.

Για φέτος, η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένει πως τα φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις θα ανέλθουν στα 24 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. υπολογίζεται πως θα προέρχονται από έκτακτα κέρδη. Αντίστοιχα, τα έσοδα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση του πλεονάσματος του προϋπολογισμού στα 10 δισ. δολάρια φέτος και στα 16,2 δισ. το 2024. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον McGrath, τα φορολογικά έσοδα ενδέχεται να αυξηθούν στα 27 δισ. μέχρι το 2026.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Πώς γλίτωσε την ύφεση η Ευρωζώνη

Τετραήμερη εβδομάδα: Η ιρλανδική εταιρεία που ψηφίζει «ναι» για έναν πολύ απλό λόγο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News