Business & Finance Τρίτη 9/05/2023, 18:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BaFin: Σε αληθινό stress test οι γερμανικές τράπεζες – Έρχονται προβλήματα στην αγορά ακινήτων

BaFin: Σε αληθινό stress test οι γερμανικές τράπεζες – Έρχονται προβλήματα στην αγορά ακινήτων

Ένα αληθινό stress test περνά αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας λόγω της αστάθειας που προκάλεσαν οι αλυσιδωτές καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, όπως τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής αρχής της χώρας. Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης για σημαντική αδυναμία στην αγορά εμπορικών ακινήτων.

Μιλώντας στο CNBC, ο πρόεδρος της BaFin, Mark Branson, εξήγησε πως η Γερμανία βιώνει ήδη τα αποτελέσματα των υψηλότερων επιτοκίων, όπως και πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Ειδικότερα, σημείωσε πως το τραπεζικό σύστημα έχει δεχθεί κάποια πλήγματα, χωρίς όμως να υπάρχει συστημικός κίνδυνος. Προσέθεσε μάλιστα ότι κατάφερε να απορροφήσει με καλό τρόπο τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στα χέρια μας μια παγκόσμια τραπεζική κρίση, αλλά υπάρχει νευρικότητα και κατά κάποιον τρόπο συμβαίνει ένα αληθινό stress test σε μερικά σημεία του συστήματος», τόνισε ο ίδιος. «Δεν ξέρουμε ότι ο κύκλος σύσφιγξης των επιτοκίων έκλεισε και δεν έχουμε δει όλα τα αποτελέσματα των επιτοκιακών αυξήσεων στις αγορές και τις κεφαλαιοποιήσεις», σημείωσε.

Πλήγμα στην αγορά ακινήτων

Σε ό,τι αφορά την αγορά εμπορικών ακινήτων της Γερμανίας, αλλά και διεθνώς, ο Branson προειδοποίησε για «φουρτούνες». «Η αγορά θα “στρεσαριστεί”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της BaFin, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρχουν και πιστωτικοί κίνδυνοι στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες ο Warren Buffet επίσης επέστησε την προσοχή του κοινού στην αγορά εμπορικών ακινήτων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχει ήδη αρχίσει να αισθάνεται τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Crash test στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων – Η σύγκριση με την Ευρώπη

Ο φαύλος κύκλος στις ΗΠΑ: Πώς θα τελειώσει η τραπεζική κρίση;

Bain & Company: Οι προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος

Γερμανικές τράπεζες: Αντιμέτωπες με «κύμα» παραπόνων από πελάτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News