Business & Finance Τρίτη 9/05/2023, 21:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πετρέλαιο αντισταθμίζει τις απώλειες μετά την ακύρωση των πωλήσεων του SPR από τις ΗΠΑ

Το πετρέλαιο αντισταθμίζει τις απώλειες μετά την ακύρωση των πωλήσεων του SPR από τις ΗΠΑ

Το πετρέλαιο μείωσε τις απώλειες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι ακυρώνει περίπου 140 εκατομμύρια βαρέλια από τις πωλήσεις που είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως και θα αρχίσει την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων αργότερα φέτος.

Το WTI επανήλθε πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, αφού έχασε έως και 2,5% νωρίτερα στη συνεδρίαση. Η διαπραγμάτευση της Τρίτης ξεκίνησε χαμηλότερα, σταματώντας την άνοδο σχεδόν 7% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, με αφορμή την είδηση ότι η συνολική αύξηση των εξαγωγών της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση. 

«Τώρα είναι η σωστή στιγμή για τις ΗΠΑ να αρχίσουν να αναπληρώνουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου, παρέχοντας μια πολύ αναγκαία προσφορά για τους ταύρους του πετρελαίου, καθώς οι αντιδράσεις της ύφεσης αυξάνονται» δήλωσε ο Daniel Ghali, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην TD Securities.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά για νέα σχετικά με το πότε οι ΗΠΑ θα αναπληρώσουν τα αποθέματα, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σχεδίαζε να αναπληρώσει τα αποθέματα όταν οι τιμές του πετρελαίου θα έπεφταν περίπου στα 70 δολάρια.

Το πετρέλαιο αντισταθμίζει τις απώλειες μετά την ακύρωση των πωλήσεων του SPR από τις ΗΠΑ-1

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει περίπου 10% φέτος, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη νομισματική σύσφιξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ υπερτερούν της ανθεκτικής εσωτερικής αγοράς. Η Bank of America Corp. μείωσε την Τρίτη τις προβλέψεις της για το αργό τύπου Brent λόγω των ασθενέστερων προοπτικών για την παγκόσμια ζήτηση. Παρόλα αυτά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βασικό μέλος του ΟΠΕΚ, υποβάθμισαν την ανάγκη για βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή μετά τους περιορισμούς που ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα.

«Οι προσδοκίες για την αναπλήρωση του SPR έχουν κρατήσει τους αγοραστές ενεργούς και αυτό πιθανώς διατηρεί ένα κατώτατο όριο τιμών στα εξήντα», δήλωσε ο Carley Garner, χρηματιστής εμπορευμάτων στην DeCarley Trading. «Αλλά τελικά, είναι ο ΟΠΕΚ που έχει την περισσότερη δύναμη. Ο ΟΠΕΚ έχει ξαναβρεί το ρυθμό του και υποψιαζόμαστε ότι ο συνδυασμός της αναπλήρωσης των SPR και των προσπαθειών του ΟΠΕΚ θα μας οδηγήσει τελικά προς τα 90,00 δολάρια».

Το WTI Ιουνίου υποχώρησε κατά 54 σεντς στα 72,62 δολάρια το βαρέλι στις 13:11 στη Νέα Υόρκη (20:11, ώρα Ελλάδος), ενώ το μπρεντ Ιουλίου υποχώρησε κατά 80 σεντς στα 76,21 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σαουδ. Αραβία: Έλλειμμα 770 εκατ. δολ. στο α’ τρίμηνο

Ρωσία: Έχει δισεκατομμύρια ρουπίες που δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει

Ενέργεια: Ποιος τρόπος θέρμανσης ήταν τελικά ο φθηνότερος τον χειμώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News