Business & Finance Σάββατο 3/06/2023, 13:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι περαιτέρω περικοπές παραγωγής πετρελαίου στη διήμερη σύνοδο των μελών του OPEC+

Οι περαιτέρω περικοπές παραγωγής πετρελαίου στη διήμερη σύνοδο των μελών του OPEC+

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ξεκινούν το Σάββατο διήμερες συνεδριάσεις, οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν σε περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ+ στο Reuters, καθώς ο οργανισμός αντιμετωπίζει την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη διαφαινόμενη υπερβάλλουσα προσφορά.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές αποφάσεις του μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

Τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή ότι οι περικοπές συζητούνται μεταξύ των επιλογών για τη σύνοδο της Κυριακής, όταν οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ θα συγκεντρωθούν στις 2 μ.μ. (15:00 ώρα Ελλάδος) στη Βιέννη. 

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών ύψους 2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα και των εθελοντικών περικοπών ύψους 1,6 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά τον Απρίλιο και τέθηκαν σε ισχύ τον Μάιο.

Εάν εγκριθεί, αυτό θα ανέβαζε τον συνολικό όγκο των μειώσεων σε 4,66 εκατ. bpd, ή περίπου 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.

«Αυτός ο αριθμός αποτελεί πρόωρες εκτιμήσεις, δεν ασχοληθήκαμε (ακόμη) με αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ Hayan Abdel-Ghani στους δημοσιογράφους το Σάββατο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια πιθανή περικοπή 1 εκατομμυρίου βαρελιών ανά ημέρα.

Συνήθως οι περικοπές της παραγωγής τίθενται σε ισχύ τον επόμενο μήνα μετά τη συμφωνία τους, αλλά οι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν σε μια μεταγενέστερη εφαρμογή.

Τα δυτικά έθνη έχουν κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι συντάσσεται υπερβολικά με τη Ρωσία παρά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σε απάντηση, οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι η εκτύπωση χρήματος από τη Δύση κατά την τελευταία δεκαετία οδήγησε τον πληθωρισμό και ανάγκασε τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να δράσουν για να διατηρήσουν την αξία του κύριου εξαγωγικού προϊόντος τους.

Ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν αγοράσει τη μερίδα του λέοντος των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Προσβλέπουμε σε ένα ψήφισμα που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail Al Mazroui.

Οι υπουργοί μίλησαν στους δημοσιογράφους στα ξενοδοχεία τους στη Βιέννη. Ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στην έδρα του σε δημοσιογράφους του Reuters και άλλων ειδησεογραφικών μέσων.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για μείωση της παραγωγής τον Απρίλιο βοήθησε να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 9 δολάρια ανά βαρέλι σε επίπεδα άνω των 87 δολαρίων, αλλά γρήγορα υποχώρησαν, υπό την πίεση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση, με τη διεθνή τιμή αναφοράς Brent την Παρασκευή να διαμορφώνεται στα 76 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz δήλωσε ότι οι επενδυτές που έκαναν shorting στην τιμή του πετρελαίου ή στοιχημάτιζαν σε πτώση των τιμών, θα πρέπει να προσέχουν, κάτι που πολλοί παρατηρητές της αγοράς ερμήνευσαν ως προειδοποίηση για πρόσθετες περικοπές της προσφοράς.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, ωστόσο, δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν αναμένει νέα κίνηση από τον ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ο Νόβακ, ο οποίος περιλαμβάνεται σε κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ, αναμένεται στη Βιέννη για τις συναντήσεις της Κυριακής.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενισχύοντας, ενδεχομένως, τις τιμές του πετρελαίου.

Αναλυτές της JPMorgan, ωστόσο, δήλωσαν ότι ο ΟΠΕΚ δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να προσαρμόσει την προσφορά στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ της αμερικανικής παραγωγής και στις υψηλότερες από τις αναμενόμενες ρωσικές εξαγωγές.

Υπάρχει απλώς υπερβολική προσφορά, ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan, σημειώνοντας ότι οι επιπλέον περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 1 εκατ. bpd.

«Η αγορά πετρελαίου αμφιβάλλει αν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση για άλλη μια μείωση της παραγωγής μεταξύ των Σαουδαράβων και των Ρώσων, αλλά οι επενδυτές δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούν τι θα κάνουν και τι θα μοχλεύσουν οι Σαουδάραβες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του ΟΠΕΚ+».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚ+: Η μεγάλη πρόκληση είναι να ξεπεράσει τις εσωτερικές έριδες

Συνεδρίαση OPEC+: Η προειδοποίηση του Ριάντ, η κόντρα με τη Ρωσία και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή

Σαουδική Αραβία: Οι κερδοσκόποι θα πρέπει να προσέχουν τις κινήσεις τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News